Промишленото търсене на газ в EС се увеличава след 10 месеца на спад

Промишленото търсене на газ в EС се увеличава след 10 месеца на спад

Промишленото търсене на газ в EС се увеличава след 10 месеца на спад

Промишленото търсене на газ в страните от Европейския съюз (ЕС) се съживи на фона на спадащите цени, като през август потреблението се увеличи за първи път от десет месеца. Засега това се случва само в някои страни, в Германия и Испания, и се дължи главно на ниската база от миналата година, когато потребителите намалиха изключително много търсенето на фона на пиковите цени на газа. Въпреки това анализаторите очакват, че положителната тенденция в потреблението може да продължи и през следващите месеци.

Потреблението на природен газ в страните от ЕС през август, след десет месеца на последователен спад, нарасна с 6,5% на годишна база до 17,5 млрд. куб. м, показват данните от  месечният доклад на Форума на страните износителки на газ (FSEG). Между януари и август обаче потреблението на газ в ЕС е намаляло с 9,5 % на годишна база до 214 млрд. куб. м.

"Заслужава да се отбележи, че август 2022 г. е месецът, в който цените достигнаха исторически максимум, което доведе до спиране на производството в цяла Европа, като 70% от производството на торове в Европа беше спряно през този период", се казва в доклада.

Миналогодишната енергийна криза в Европа доведе до намаляване на потреблението на горива вследствие на намаляването на доставките на газ от Русия. Европейската комисия препоръча на страните да намалят потреблението на газ с поне 15% на фона на недостига на суровини и високите цени. През последните месеци цените на природния газ в ЕС се стабилизираха въпреки общата нестабилност, дължаща се на големите резерви в хранилищата и топлото време. 

FSEG обяснява увеличаването на търсенето през август с по-ниските цени на газа, които предизвикаха съживяване на индустриалния сектор в редица страни от ЕС, най-вече в Германия и Испания.

Германия, която е най-големият потребител на газ в ЕС, намалява потреблението си през последната година и половина, но през август търсенето се е увеличило с 8,8 % до 3,6 млрд. куб. м. Растежът на търсенето се наблюдава във всички сектори, най-вече в енергийния сектор - с 24% на годишна база, тъй като ниските цени доведоха до по-голямо използване на газовите електроцентрали в сравнение с въглищните. В индустриалния сектор потреблението на газ се е увеличило с 8%, което е първият път, в който се отчита ръст от ноември 2021 г. насам.

Потреблението на газ в Испания е спаднало с 12% на годишна база до 2,3 млрд. куб. м. Потреблението в енергийния сектор е намаляло най-много - с 32% - поради ръста на производителността на възобновяеми енергийни изтгочници.

В същото време търсенето на газ в индустриалния сектор нараства за трети пореден месец. През август то нарасна с 25% наведнъж и се дължеше на нефтопреработвателната (107% ръст), текстилната (110%), хранително-вкусовата (9%) и фармацевтичната (34%) промишленост, показват още данните на FSEG.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила