Русия изпревари Алжир по доставки на втечнен газ за Испания

Русия изпревари Алжир по доставки на  втечнен газ за Испания

Русия изпревари Алжир по доставки на втечнен  природен газ за Испания през юни, сочат данни на енергийната компания Enagas. През юни 2023 година Испания е внесла от Русия 7673 гигаватчаса втечнен природен газ, което представлява 26,8% от общия обем на покупките. От януари до юни Испания е закупила 41145 гигаватчаса руски втечнен газ. На второ място  е Алжир с 21 на сто от общия обем газ за Испания, а на трето - САЩ, на които се падат 18,5 на сто.

От началото на годината вносът на руски газ в Испания се е увеличил със 151 на сто. Ако през февруари 2022 г. той е бил 2174 гигаватчаса, то година по-късно е нараснал до 5465 (17,2 на сто от общите доставки).

В същото време през март испанските власти призоваха вносителите да не подписват нови договори с Москва и да засилят диверсификацията на доставките на втечнен газ.
 Испания се позиционира като основен газов хъб, способен да разреши европейската енергийна криза, причинена от намаляването на руските доставки на гориво.  От началото на годината Испания е внесла природен газ от повече от 20 страни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ