Руски съд отмени спирането на Каспийския петролопровод срещу глоба от 200 хил. рубли

Руски съд отмени спирането на Каспийския петролопровод срещу глоба от 200 хил. рубли

Руски съд отмени спирането на Каспийския петролопровод срещу глоба от 200 хил. рубли

Руски апелативен съд отмени днес 30-дневното спиране на трансграничен тръбопровод, който пренася петрол от Казахстан през Русия към Европа, разпоредено от низшестояща инстанция заради извършени нарушения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Краснодарският апелативен съд замени временното спиране на съоръжението на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) с глоба от 200 000 рубли (около 3200 евро по днешния обменен курс).

КТК посочи в комюнике, че внезапно спиране на петролопровода ще доведе до необратими последствия за производствения процес, достигащи до разрушаване на някои инсталации.

В действителност дейността на съоръжението продължи и след решението на съда в Новоросийск миналата седмица, тъй като депозираната жалба временно отмени прилагането на мярката. Мотивите на съда бяха, че са нарушени природозащитни норми. Този 1500-километров петролопровод е основен маршрут за износ на казахстански петрол.

Съдебното решение се вписва в контекста на възникналите търкания между Русия и Казахстан заради изразения неутралитет по отношение на конфликта в Украйна от страна на този традиционен съюзник на Москва.

Петролопроводът КТК, който достига до руското пристанище Новоросийск на Черно море, беше принуден на два пъти да спира работа след офанзивата на Москва в Украйна в края на февруари, официално заради буря и заради рискове, свързани с наличието на мини от Втората световна война.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев нареди в четвъртък на правителството да намери нови пътища за износ на петрол, без да се преминава през Русия. Той дори заяви, че откриването на нов път за износ на казахстански петрол през Каспийско море, което е стар проект, сега се е превърнал в приоритет.

Телевизия Бе Еф Ем Русия (bfm.ru) припомня, че на 4 юли Токаев обяви, че Казахстан е готов да помогне на Европа да преодолее петролната криза. На следващия ден съдът в Новоросийск преустанови работата на КТК, през който преминават над две трети от износа на казахстански петрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ