Спад на цените на петрола преди срещите на Фед и ОПЕК+

Спад на цените на петрола преди срещите на Фед и ОПЕК+

Спад на цените на петрола преди срещите на Фед и ОПЕК+

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия  в понеделник на фона на очакванията, че глобалните производители ще запазят обема на добив непроменен по време на срещата си тази седмица, докато инвеститорите подхождат предпазливо преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, което може да увеличи нестабилността на пазара, пише Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,47 долара, или 0,54%, до 86,19 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,42 долара, или 0,53%, до 79,26 долара за барел.

Министрите на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, известни заедно като ОПЕК+, едва ли ще променят настоящата си политика за добив на петрол, когато се срещнат виртуално на 1 февруари.

И все пак индикация за ръст на износа на суров петрол от балтийските пристанища на Русия в началото на февруари накара Брента и WTI да отчетат първата си седмична загуба от три миналата седмица.

„Не се очаква да бъдат обявени промени в продукцията на ОПЕК+ на срещата тази седмица и вярваме, че коментарите от Фед за бъдещите перспективи ще бъдат ключов двигател при цените в близко бъдеще“, посочиха в бележка анализатори на National Australia Bank.

Преди срещата на Федералния резерв, която ще започне на 31 февруари и ще завърши на 1 февруари, пазарът като цяло очаква централната банка на САЩ да забави темпото на повишение на лихвените проценти и да ги вдигне с 25 базисни пункта, следвайки увеличение с 50 базисни пункта през декември. Това може да облекчи опасенията за икономическо забавяне, което би ограничило търсенето на гориво в най-големия потребител на петрол в света.

Цените на петрола по-рано се повишиха на фона на напрежението в Близкия изток след атака с дрон в Иран и след като Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, обеща през уикенда да насърчи възстановяване на потреблението, което би подкрепило търсенето на гориво.

„Все още не е съвсем ясно какво се случва в Иран, но всяка ескалация там има потенциал да наруши потока на суров петрол“, каза Стефано Грасо, старши портфолио мениджър в 8VantEdge в Сингапур.

„Имаме Русия от страната на предлагането и Китай от страната на търсенето. Китай изглежда е изненадал пазара по отношение на това колко бързо излиза от политиката за нулев COVID, докато Русия изненадва по отношение на устойчивостта на обема на износа въпреки санкциите“, каза още той.

Китай възобновява бизнес дейността си тази седмица след празненствата по случай Китайската Нова година. Броят на пътниците, пътуващи преди празниците, се повиши над нивата през последните две години, но все още е под тези от 2019 г., коментираха анализатори на Citi в бележка, позовавайки се на данни от Министерството на транспорта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ