Строим с Румъния още две ВЕЦ на Дунав

Строим с Румъния още две ВЕЦ на Дунав

Строим с Румъния още две ВЕЦ на Дунав

Възможностите за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав обсъдиха министърът на енергетиката Росен Христов и румънският му колега Върджил-Даниел Попеску. Двамата участваха в международния Първи министерски енергиен диалог - Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас, съобщиха от  Министерството на енергетиката.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация, пише в съобщението.

По време на дискусията Христов очерта основните приоритети, по които работи българското министерство. По думите му фокусът е върху активното участие на страната ни в регионалните енергийни инфраструктурни проекти, внедряване на нови технологии, увеличаване на дела на зелената енергия, в това число геотермалната, както и възможностите за съхранение. Той подчерта усилията на служебното правителство да завърши в срок интерконектора за пренос на природен газ с Гърция.

“Не спираме дотук, а продължаваме да работим с нашите гръцки партньори, за да увеличим капацитета на интерконектора”, допълни енергийният министър.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ