КЗК няма информация за участие на българската държава на пазара на горива

КЗК няма информация за участие на българската държава на пазара на горива

КЗК няма информация за участие на българската държава на пазара на горива

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма налична информация за това българската държава да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазар. Не ни е известно да има такива данни, каза по-рано Надя Минчева, директор на Дирекция "Право и политика на конкуренцията" при КЗК, при изслушването й от членовете на постоянно действащата Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите. На днешното ѝ заседание, на което бе обсъдена продължаващата тенденция за покачване цените на горивата.

Тя напомни, че в другите държави правителствата се намесват само с краткотрайни мерки при цените на горивата, като те са с временен характер и целят решаване да проблем от обществено значение.

"Българската държава по никакъв начин не участва в прякото купуване на суровини, преработката им или разпространяването им на свободния пазар", обобщи председателят на комисията Искрен Митев и допълни, че това се прави от частни компании.

В отговор на въпрос на Митев, Надя Минчева напомни, че Комисията е дала препоръки по темата с горивата още от 2019 г. "Сред тях е да бъдат изградени държавни данъчни складове, складовете, които се ползват от държавния резерв, също могат да бъдат използвани за тези цели, подпомагане на търговията и за складиране на горива.

Предложението за електронна платформа, която в реално време да информира за свободните вместимости, е адекватен и модерен подход, който може да бъде използван", допълни Минчева.

Тези дни депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев обвини правителство, че бензинът се продава в България с един лев надценка за литър, която, по думите му, отивала в неясно чии джобове. 

Единият лев разлика, който остава между производствената и продажната цена на петрола, остава при търговеца на гориво, който в случая е швейцарска компания, посочи Митев като заключение на комисията след заседанието ѝ. Според него държавата не бива да се намесва на свободния пазар. "Ако сега се намесим върху свободния пазар на горива, какво следва? Ще почнем да преследваме хората, които продават зеленчуци, които продават хляб, които продават олио", изтъкна председателят на комисията и заяви, че така би била застрашена свободата на бизнеса да определя спрямо пазарните механизми цените на стоките, които продава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ