Великобритания ще строи нова ядрена централа

Великобритания ще строи нова ядрена централа

Великобритания ще строи нова ядрена централа

На фона на проблемите с газа, властите на Обединеното кралство одобриха изграждането на нова атомна електроцентрала в графство Съфок (Англия), съобщава SkyNews.  Британските власти решиха да потърсят спасение в ядрената енергетика с надеждата да повишат устойчивостта на страната и да укрепят енергийната сигурност. Очаква се новата атомна електроцентрала да може да генерира достатъчно нисковъглеродно електричество за захранване на шест милиона домакинства.

Правителството на Обединеното кралство планира да закупи 20 процента от Sizewell C. Общата стойност на строителството се оценява на £20 милиарда ($23,9 милиарда). Сега в Обединеното кралство работят 13 ядрени реактора, които представляват около 17 процента от енергийния микс на страната. Повечето от тях обаче трябва да бъдат затворени до 2030 г.

Британските власти искат до средата на века до 25 процента от енергията на страната да се генерира от ядрена енергия. Възходът на ядрената енергия беше предсказан преди това от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Конфликтът в Украйна и прекъсванията на енергийните доставки принудиха правителствата да преосмислят своите стратегии за енергийна сигурност и за много правителства ядрената енергия е едно от решенията. Ерата на ядрената енергетика може да настъпи, ако държавите се стремят към безопасна и устойчива работа на атомните електроцентрали, както и към привличане на инвестиции в тази индустрия, уверени са от МАЕ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ