Живодар Терзиев: Горивото у нас е особено скъпо в сравнение с покупателната способност

Живодар Терзиев: Горивото у нас е особено скъпо в сравнение с покупателната способност

Живодар Терзиев: Горивото у нас е особено скъпо в сравнение с покупателната способност

Българското гориво, сравнено с покупателната способност на българското население, е особено скъпо. Това заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той отбеляза парадокса "при падащ нефт и пазарите на нефт, когато са в намаление, виждаме ужасяващо покачване на пазарите на дизелово гориво и на автомобилен бензин, което не се е случвало никога".

Запитан защо "Лукойл" потребява евтиния нефт Урал, а търгува горива на цени, все едно работи със скъпия Брент, Живодар Терзиев коментира, че "има комисия, която ще се произнесе и ще излезе със съответни актове и решения".

Отстъпката от 25 стотинки за литър по всяка вероятност ще влезе в сила от 00.00 часа идната събота. "Беше по-нормално да е в петък или в четвъртък, в работен ден. Когато ние не сме изтествали в реална среда тази държавна помощ или отстъпка, има вероятност да има технически проблеми", коментира той. 

Терзиев съветва преди зареждане потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция ще предоставя отстъпката. Няма ограничение колко литра ще бъдат заредени. Изискване е зареждането да става само в резервоар на МПС. Терзиев обърна внимание, че според закона държавната помощ няма да важи за т.нар. баничарки – регистрирани като товарни леки автомобили. "Това ще създаде съответни неприятности, усещане у потребители, че са подведени", посочи Терзиев. 

Мярката не е задължителна, но голяма част от търговците на дребно ще се включат, защото е "своеобразно поемане на въздух с тези 25 ст." в тази тежка ситуация. А дали са много или малко, нека оставим пазарът да покаже, посочи Живодар Терзиев.

Според него е добра новина, че цените се задържат на сегашните си нива. Той прогнозира, че голяма част от потребителите ще се възползват от отстъпката. "Търговците ще дават отстъпката от 25 стотинки от техния оборот, а впоследствие тя ще им бъде възстановявана след деклариране на ДДС. Става въпрос за близо 57-58 дни", поясни експертът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ