Гърция ще избегне фалита

Гърция ще избегне фалита

Гърция ще избегне фалита

Гърция, Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ се договориха за програмата за реформи на Атина срещу продължаване на програмата за макрофинансовата помощ, което ще даде възможност да бъде избегната опасността от фалит на Атина, съобщи европейски източник, цитиран от ТАСС.

„Постигната е договореност на Гърция с институциите. Проектът за документа ще бъде подготвен за поредното заседание на еврогрупата в средата на месеца", заяви той.

Това ще даде възможност на следващото заседание на еврогрупата да бъде прието решение за разблокиране на оставащите 7,5 милиарда евро помощ за Гърция в рамките на втората програма за макрофинансова помощ, и да се вземе решение за продължаване на подкрепата за Гърция, когато тези средства свършат.

ЕС приветства като положителна стъпка обменът на документи между Гърция и нейните международни кредитори, след като Гърция обяви, че е представила план за реформи, за да получи жизненоважна помощ.

"Много документи се обменят между институциите и гръцките власти. Фактът, че документите бяха обменени е добър знак", заяви говорителката на Европейската комисия Аника Брейдхард, цитирана от  "Франс прес".

Тя обаче предупреди, че е твърде рано да се говори за сделка между Гърция и ЕС и МВФ, които да отблокират 37,2 млрд. евро, които ще позволят на Атина да извърши критични погасявания в петък.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ