Еврокомисията предложи да отпаднат визите за Турция

Еврокомисията предложи да отпаднат визите за Турция

Еврокомисията предложи да отпаднат визите за Турция

Европейската комисия предложи днес на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да гласуват за отпадане на визите за турските граждани, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.

Комисията отбелязва, че Турция все още не е изпълнила всички изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен порядък. Пет от 72-те изисквания досега не са изпълнени. Предложението на Еврокомисията е визите да отпаднат от юни тази година.

За да бъде този срок спазен, Анкара трябва да предприеме допълнителни промени в борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, да укрепи взаимодействието с Европол, да въведе промени в законодателството за борба с тероризма.

Безвизовият режим няма да се отнася за пътувания до Ирландия и Великобритания, както и до асоциираните към ЕС Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Повечето коментатори отбелязват, че либерализирането на режима от страна на ЕС е част от сделката с Ердоган да приема връщаните от страните-членки на общността нелегални емигранти. Вчера турското правителство гласува реципрочна директива за отпадане на визите за граждани на ЕС с условието, че тя ще се задейства едновременно с ответната мярка от страна на Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ