Падат ограниченията за работа на българи в Швейцария

Падат ограниченията за работа на българи в Швейцария

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика на сайта си.

Утре, 31 май 2016 г. завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен в Протокол II II на Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г.

С него бяха наложени ограничения над достъпа до пазара на труда като ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда.

От 1 юни 2016 г. отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора.

Това означава, че от началото на следващия месец  за българските граждани няма да се изискват разрешения за работа и отпадат т.н. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ