Стив Ханке: Влизането на България в Еврозоната ще е катастрофа

Стив Ханке: Влизането на България в Еврозоната ще е катастрофа

Стив Ханке: Влизането на България в Еврозоната ще е катастрофа

„България не трябва да влиза в еврозоната, това ще е катастрофа за страната”. Това заяви на пресконференция професорът по приложна икономика Стив Ханке.

Според него валутният борд ни дава само предимства, без недостатъци, а влизането в Еврозоната ще наруши финансовата ни дисциплина и ще е пагубно за страната.

„Неформално вие вече сте в Еврозоната, ще бъде много глупаво, ако влезете в Еврозоната и завършите като Гърция с тотална липса на фискална дисциплина, защото манталитетът в България не е същият като в Гърция, но все пак това са Балканите”, коментира Ханке, цитиран от БТА. „Защо сега Гърция е в беда - защото тя е в Еврозоната, знае, че може да разчита на финансиране и достигна до огромен дефицит и дълг”, обобщи той.

Ханке заяви, че гръцката икономика ще продължи да върви надолу и дори ще е по-лошо от прогнозите, които се правят. Финансирането на гръцката икономика рязко се сви, откакто бе избрано новото правителство.

„За Еврозоната ще е много по-добре, ако Гърция излезе от нея. Ефектът от тези процеси върху България ще бъде минимализиран заради валутния борд в страната ни”, категоричен е Ханке.

„Фискалната дисциплина в България е добра и с изключение на една гнила ябълка в кошницата, каквато се оказа КТБ, останалите банки са силни и системата е стабилна”, коментира Ханке.

Той обаче подчерта, че БНБ е допуснала груба грешка, като е позволила това да се случи. Според Ханке Централната банка би трябвало да публикува ежемесечно финансовите отчети на банките, за да има по-голяма прозрачност какво се случва в банковата ни система. „Аз мога да анализирам гръцките банки и го правя, но не мога да направя твърдение за състоянието на българските банки, защото липсва информация”, каза проф. Ханке.

Той отбеляза, че това, което прави страната ни уникална в пазарно отношение, е именно валутният борд - фискалната дисциплина. „Влизането в Еврозоната няма да доведе повече инвеститори в страната ви”, категоричен е Ханке.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ