40 руски олигарси настояват да отпаднат от списъците на ЕС със санкции

40 руски олигарси настояват да отпаднат от списъците на ЕС със санкции

40 руски олигарси настояват да отпаднат от списъците на ЕС със санкции

Европейският съюз обсъжда премахването на санкциите, които наложи на някои руски олигарси, заради подкрепата им на войната в Украйна. Дискусията е започнала след като юристи на ЕС установиха, че основанията няма да издържат в съда, информира Bloomberg.

Около 30 лица вече са завели съдебни искове, за да бъдат извадени от списъците за санкции, а други десетима директно са се обърнали към ЕС, твърдят източници на изданието.

Правната служба на Европейския съвет информира посланиците на ЕС в сряда, че някои от тези искания са оправдани, тъй като информацията, предоставена от санкционираните лица, показва, че доказателствата са слаби, стари или погрешни.

Говорител на Върховния представител по външните работи и политиката на сигурност на ЕС отказа коментар, позовавайки се на обстоятелството, че информацията е поверителна и става въпрос за частен процес.

От началото на войната през февруари ЕС е санкционирал стотици хора, включително десетки магнати, бизнесмени, политици и военни. Андрей Мелниченко и съпругата му Александра са сред тези, които са се обърнали чрез адвокат към ЕС, за да поискат преразглеждане на санкциите, сочат документи, до които  Bloomberg има достъп. В тях те твърдят, че не са тясно свързани с руските власти. Мелниченко е основател на мултинационалната компания за торове EuroChem Group AG.

Сред тези, които директно са се обърнали към ЕС с искане да бъдат отменени санкциите срещу тях са стоманеният магнат Алексей Мордашов и металургичният милионер Алишер Усманов, пише Bloomberg и уточнява, че техните говорители са отказали коментар.

В същото време по-рано днес стана ясно, че ЕС се готви да предложи включване в санкционния списък на още около 50 лица и организации като част от нов пакет от санкции, който ще гласува следващата седмица.  

Правното основание на всякакви санкции трябва да е солидно, тъй като загубата на съдебно дело носи репутационни и икономически рискове за ЕС, коментира Bloomberg. Досега са заведени са общо 41 съдебни дела в отговор на санкциите на блока от физически лица и организации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ