ЕК ще финансира трансгранични програми, прекъснати от войната

ЕК ще финансира трансгранични програми, прекъснати от войната

ЕК ще финансира трансгранични програми, прекъснати от войната

Европейската комисията ще финансира 100% трансграничните програми с Украйна и Молдова, за да подпомогне изпълнението на проектите за сътрудничество, прекъснати от руската военна агресия срещу Украйна, се казва в официално прессъобщение на ЕК.

От началото на войната в Украйна програмите за трансгранично сътрудничество между държавите-членки – от една страна, и Украйна и Молдова – от друга, бяха изправени пред сериозни прекъсвания. С предложението си Комисията въвежда по-гъвкави условия за изпълнение на тези финансирани от ЕС програми, които са от решаващо значение за подкрепа на местни училища, болници, социални грижи и институции (напр. SOS спасителен проектна границата PL-UA).

В официалното съобщение се посочва, че ще бъдат подкрепени и проекти с двете страни, които са насочени към миграционната вълна със задна дата от 24 февруари 2022 г.

Програмите за трансгранично сътрудничество с Русия и Беларус сега могат да се изпълняват само от страна на държавите-членки на ЕС. „Бруталната и неоправдана руска инвазия в Украйна доведе до внезапно спиране на много трансгранични проекти и постави пред сериозно предизвикателство изпълнението на програмите. И все пак те са от решаващо значение за предоставянето на подкрепа на съседните на ЕС региони, както и на украинското и молдовското население. С това предложение въвеждаме нови възможности за гъвкавост, които ще позволят много от тези проекти да продължат въпреки трудните обстоятелства. Това ще бъде от полза за украинците и молдовците - както и за техните партньори в ЕС", подчерта комисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Предложението на ЕК се отнася до тринадесет трансгранични и две програми за транснационално сътрудничество между девет държави-членки, Украйна и Република Молдова, от една страна, и Русия и Беларус, от друга.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ