ЕС излиза от Енергийната харта

ЕС излиза от Енергийната харта

Европейският съюз задейства последната стъпка за излизане от Договора за Енергийната харта. Белгия, в качеството си на председател на Съвета на ЕС изпрати днес официално писмено уведомление за оттеглянето на Съюза от Енергийната харта. По правило, оттеглянето ще влезе в сила една година след датата на получаването на уведомлението. 

Базираният в Брюксел Договор за Енергийната харта е многостранно споразумение, което влезе в сила през 1998 г. и което, наред с другото, нсъдържа разпоредби относно защитата на инвестиции, включително и в изкопаеми горива, уреждането на спорове, транзита и търговията в енергийния сектор. ЕС е съучредител на договора, влязъл в сила през 1998 година. Страни по него са общо 54 държави, сред които всички членки на съюза, Турция, Швеция, Япония, държави и Западните Балкани и др. 

Причината за решението на ЕС да излезе от договора е именно клаузите, защитаващи инвестициите в изкопаеми горива, защото това е в противоречие с целите на Зелената сделка. Съответно, с оттеглянето от договора, ще бъдат прекратени и арбитражните производства, свързани с него. 

Миналия месец европейските държави се споразумяха, че арбитражните съдилища на територията на ЕС няма да гледат дела между инвеститори и правителствата по дела, свързани с Енергийната харта и за прекратяване на вече започнатите дела. С него се изпълнява решение на Съда на ЕС, според който арбитражната клауза в договора за Енергийната харта е неприложима в отношенията между инвеститорите и държавите членки. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ