Хлябът в България поскъпнал с 30% за година

Хлябът в България поскъпнал с 30% за година

Хлябът в България поскъпнал с 30% за година

В България е отчетено увеличение на цените на хляба с малко над 30 % за година от август 2021 г. до август т.г., сочат данни на Евростат. Средната цена на хляба в страните от Европейския съюз през миналия месец е с 18 процента по-висока от тази през август 2021 г., отбелязва статистическата служба на ЕС. 

Поскъпването на този основен хранителен продукт в ЕС за година е значително, като се вземе предвид, че средната цена на хляба се е повишила само с 3 на сто между август 2020 г. и август 2021 г., отбелязва Евростат. Най-малко, сред страните от ЕС, е поскъпнал хлябът във Франция (+8 процента), следвана от Нидерландия и Люксембург, където цените са се повишили с по 10 на сто.

България е на осмо място по нарастване на цените на хляба за година. Някои страни от ЕС са по-засегнати от поскъпването на хляба в сравнение с други. Най-голямо е повишението на цените му в Унгария (+66 процента), Литва (+33 на сто), следвана от Естония и Словакия, с по 32 процента. Като цяло храната става все по-скъпа – хляб, зеленчуци и месо, сочи статистическата служба на ЕС.

Най-осезаемо е повишението на цените на олиото за готвене, но и основни храни, сред които е и хлябът, поскъпват значително, информира Евростат. Основна причина за тази тенднеция е руската военна инвазия в Украйна, която предизвика сериозни сътресения на световните пазари на храни, тъй като Русия и Украйна са водещи износители на зърнени култури, пшеница, царевица, маслодайни семена, особено на слънчоглед и торове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ