По-близо до Кремъл, по-далече от Запада*

По-близо до Кремъл, по-далече от Запада*

По-близо до Кремъл, по-далече от Запада*

Западният алианс обеща да подкрепя Украйна до край. Унгария открито призовава Киев да се откаже. Европейските столици насочват военна помощ към Украйна в подкрепа на критичната контраофанзива и настояват Украйна да реши кога да започнат мирните преговори.

Но не и Унгария.

Въпреки че Унгария е член както на НАТО, така и на ЕС, тя категорични отказа да се присъедини към други западни съюзници в предоставянето на военна подкрепа за Киев. Дори забрани военните доставки да минават през нейна територия.

Преди да приеме санкциите на ЕС, тя настоя част от тях да бъдат смекчени. Докато се водеха най-тежките боеве в Източна Украйна това лято, унгарски официални лица пътуваха до Москва, за да договорят допълнителни доставки на газ.

Самият унгарски премиер Виктор Орбан настоява за промяна на курса в Украйна. Фокусът на Запада „не трябва да бъде върху спечелването на войната, а върху преговорите за мир и отправянето на добро предложение за мир. Задачата на Европейския съюз е не да стои редом до руснаците или до украинците, а да стои между Русия и Украйна“, отбеляза той в реч през юли. Според него западната помощ само удължава конфликта и агонията. „Санкциите и доставките на оръжие няма да доведат до резултати. Когато човек се втурне да гаси пожар, не носи със себе си огнехвъргачка“, спомена Орбан в интервю за една радиостанция през август.

Позицията на Орбан за Украйна идва на фона на тревогите на европейските лидери от продължителността и умората от войната, идващата зима и драстичния скок на цените на енергията и инфлацията. И в Киев , и в Брюксел вече са убедени, че Унгария може да се окаже най-слабото звено на Запада, докато Европа се опитва да отреагира на най-голямата военна криза в Европа след Втората световна война.

Официални лица признават, че Будапеща не е сама, но и други европейски страни споделят позицията ѝ. Тя ще бъде трън в очите на Западния алианс, докато съюзниците от ЕС и НАТО търсят начини да подкрепят Украйна в по-дългосрочен конфликт.

На Орбан „не му пука за Украйна“, каза Андраш Симони, бивш посланик на Унгария в НАТО и САЩ.  Позицията на Унгария по отношение на войната „не е просто неудобство - това е заплаха. Не мисля, че НАТО или ЕС приемат това сериозно. И мисля, че е грешка”, смята дипломатът.

По-близо до Кремъл

Унгария и Украйна може да имат обща граница, но Будапеща отдавна отдава по-голямо значение на  отношенията си с Москва.  „Политиката на Унгария спрямо Украйна винаги е била до известна степен подчинена на политиката на Унгария спрямо Русия“, каза Андраш Рац, сътрудник в Германския съвет за външни отношения. Той посочи енергийната зависимост и инвестициите в Русия като движеща сила в сметките на Будапеща. 

Орбан започва политическата си кариера като антисъветски либерал. Но след завръщането си на власт през 2010 г. той поддържа по-тесни връзки с Кремъл, като провежда чести срещи с руския президент Владимир Путин и сключва спорна сделка с руска държавна компания Росатом за разширяване на съществуваща атомна електроцентрала. На 26 август, повече от шест месеца след пълномащабното нападение на Русия срещу Украйна, Унгария даде старт на проекта.

В същото време отношенията на Унгария с Украйна, особено през последните пет години, са…  нестабилни. Будапеща многократно е влизала в конфликт с Киев по отношение на политиките в областта на образованието и езика, които според тях нарушават правата на над 100 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна. В резултат на това, преди пълномащабното нахлуване на Русия, Будапеща многократно блокира НАТО да проведе срещи на министерско ниво с Украйна. 

Голяма част от стратегията на Орбан за Украйна – както преди, така и след 24 февруари – се ръководи от вътрешната политика на Унгария. 

Обвиняването на Киев — и Запада — за войната играе роля в електоралния наратив на Орбан, изтъква политологът Едит Згут-Пшибилска. „Това добре пасва на евроскептичния популизъм на Фидес, че корумпираният империалистически Запад застрашава стабилността в Централна и Източна Европа“, аргументира се тя.

Преди вота миналия април представители на управляващата партия Фидес твърдяха, че Украйна се опитва да се намеси в изборната процедура. В победната си реч Орбан дори посочи украинския президент Володимир Зеленски като един от своите противници.

Орбан също изглежда играе по-дълга геополитическа игра, залагайки на възхода на съмишленици от двете страни на Атлантика, според дипломата Андраш Симони.

Премиерът, подложен на критики от западните си съюзници за подкопаване на демократичните институции на Унгария, често говори за относително намаляване на западната мощ и необходимостта от изграждане на отношения в други части на света.

Резултатите от предстоящите междинни избори на Конгреса в САЩ, вмесва Орбан в интервюто си по радиото, „могат да повлияят на външната политика на САЩ – включително по въпроса за войната и мира. Разчитам това да се случи.”

 Орбан търси „най-доброто от всички светове“ – американско популистко, дясно правителство, което да го остави на мира, както и отношения с Русия и Китай, които не се интересуват какво се случва вътре в Унгария, коментира Симони.

Войната промени всичко

Засега нападение на Русия промени изчислението. След като Западът застана зад Зеленски, Орбан нямаше друг избор, освен да се присъедини към него.

Когато лидерите на ЕС се съгласиха да предоставят на Украйна статут на кандидатка, отваряйки вратата към евентуално членство в ЕС, унгарският лидер не им попречи. И докато Унгария не позволява на оръжия да преминават в Украйна, тя им позволява да преминават транзитно към други страни от НАТО, откъдето те да продължат към фронтовата линия. Будапеща тихомълком подкрепи използването на фонд на ЕС за възстановяване на разходите на страните, изпращащи военно оборудване на Киев.

Макар властите да твърдят, че страната реагира в съответствие с решенията на Запада, „има много митове относно унгарската позиция“, казва високопоставен унгарски служител, пожелал анонимност. Той описа позицията на Будапеща за санкциите, особено що се отнася до енергетиката, като отражение на „географските и икономически реалности“ на страната. 

„Не бяхме единствените, които имаха национални възражения“, спомена служителят.

Обтягане на отношенията в ЕС

Отговорът на Будапеща на инвазията вече изолира унгарското правителство в Европа и охлади отношенията на страната с нейния най-близък съюзник Полша.

Но сега, повече от шест месеца след началото на войната, единството на Западния алианс по отношение на Украйна също се обтяга. Има пукнатини между европейските руски ястреби — по-специално балтийските държави — и някои западни столици по въпроси като забраните за руски визи и как да се процедира с бъдещите санкции. Умората от войната и наближаващата тежка зима си казват своето. На фона на тази извънредна ситуация западните партньори се притесняват, че Унгария ще подкопае политиката за единство и сигурност на ЕС.

„Унгарците практикуват своя собствена имперска политика спрямо заобикалящите ги страни, в които има унгарско малцинство. Орбан трябва да финансира своята щедра социална политика, като продава европейската сигурност“, коментира дипломат от Източна Европа, описвайки поведението на унгарското правителство „като руски и китайски троянски кон“.

Унгария, според длъжностното лице, ще продължи да се противопоставя на някои усилия да помогне на Украйна - но в рамките на това както „действаха досега”.  

Междувременно украинското правителство смекчи публичните си критики към Унгария, но опасенията на Киев са в сила. Унгарските власти изложиха своя „политически вътрешен дневен ред и дневния ред на руските си приятели в противовес на единството и ценностите, за съжаление. И в други европейски и натовски страни съществуват ма политически сили, които всъщност също подкопават единството”, е мнението на Иванна Климпуш-Цинцадзе, председател на Комисията по интеграция в ЕС към Върховната Рада.  

* Тази статия на Лили Байер e публикувана в POLITICO. Заглавието, превода и редакцията са на Мениджър Нюз 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ