Анализ на БСК: България печели позиции на световните пазари

Анализ на БСК: България печели позиции на световните пазари

Анализ на БСК: България печели позиции на световните пазари

България продължава да печели позиции на световните пазари, а многообразието на стоки с по-висока добавена стойност се увеличава. Това показва анализът на експорта през 2021 г., изготвен от Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българска стопанска камара, когато страната ни е изнесла стоки за 41.9 млрд.долара. Това е с 31% повече от износа през 2020 г., когато е бил за 31,9 млрд.долара. Въпреки това България отстъпва едно място и заема 59-то сред всички износители в света (58-мо място за 2020 г.), непосредствено преди Литва и Египет, и след Словения и Нова Зеландия.

Сред ЕС-27 сме на 20-то място (20-то и за 2020 г.), преди Литва и Хърватия, и след Гърция и Словения. По-малки по население държави от Блока, които са преди нас, са Словения – 47 млрд. долара, Финландия – 81 млрд. долара, Словакия – 104 млрд. долара, Дания – 125 млрд., Ирландия – 190 млрд. долара.

Лидер по ръст на износа 2021/2020 е Норвегия – 95%, следвана от Иран 83%, Азербайджан 62%, Ангола 60%, Саудитска Арабия 52%, ОАЕ 50%. Всички те са големи износители на енергоносители. Други големи икономики с по-голям ръст от нашия са Русия 46%, Република Южна Африка 44%, Индия 43%, Индонезия 40%, Австралия 36%, Бразилия 34%, Турция 33%, Белгия 32%. Важни партньори, в чиито вериги за доставки сме включени и пряко влияят на износа ни, са САЩ с ръст 23%, Германия 18%, Нидерландия 26%, Италия 21%, Франция 20%, Обединеното кралство 18%.

При седем от десетте водещи експортни пазара България постига положителен търговски баланс, в това число с най-големите европейски износители Германия, Италия, Франция, Белгия.

През последните 5 години износът записва средно годишен ръст от 5% в стойностно изражение. Световният внос расте средно с 4% за последните 5 години. Това означава, че България продължава да печели позиции на световните пазари.

С най-голям износ са електротехника и електроника, мед и изделия от мед, машини и апарати, енергоносители (горива и електроенергия) – те формират една трета от експорта на страната. Тези изделия регистрират 7% средногодишен ръст за последните пет години, докато за същия период световният внос се е увеличавал с 5% годишно.

Ръстът на цените допринася за това износът на мед и медни продукти да заема втора позиция. Износът на машини и апарати също се представя добре и бележи средногодишен ръст от 6%, докато световният внос расте с 3%. Изводът е, българските производители на тези изделия са конкурентоспособни на глобалните пазари и изместват други доставчици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ