Британската икономика се размина на косъм с рецесия

Британската икономика се размина на косъм с рецесия

Британската икономика се размина на косъм с рецесия

Икономиката на Обединеното кралство е избегнала изпадане в рецесия през 2022 г., показват нови данни на Службата за национална статистика(ONS), цитирани от Би Би Си.

През периода октомври-декември 2022 г. британската икономика е регистрирала нулев икономически растеж на годишна база, следвайки спад с 0,3% през третото тримесечие. Техническата рецесия представлява две последователни тримесечия на спад в брутния вътрешен продукт.

Само през декември обаче БВП на страната е спаднал с 0,5%, което се дължи отчасти на стачките в здравеопазването, железниците и пощите.

Английската централна банка все още очаква Обединеното кралство да влезе в рецесия тази година, но прогнозите вече са тя да бъде по-кратка и не толкова тежка, колкото се смяташе по-рано.

„През декември обществените услуги бяха засегнати от по-малко операции и посещения при личния лекар, отчасти поради въздействието на стачките, както и значително по-ниската посещаемост в училище“, коментира Дарън Морган, директор на икономическата статистика в Службата за национална статистика.

„Междувременно паузата във футболната Висша лига заради Световното първенство и пощенските стачки също предизвикаха забавяне на икономиката“, добави той.

За цялата 2022 г. брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 4% - най-голямото увеличение от всички държави от Г-7 за миналата година. Това е обаче е забавяне в сравнение с ръста от 7,6% предходната година, като икономиката Обединеното кралство все още е с 0,8% по-малка, отколкото беше преди пандемията на COVID-19.

„Фактът, че Обединеното кралство беше най-бързо развиващата се икономика в Г-7 миналата година, както че избягна рецесия, показва, че икономиката ни е по-устойчива, отколкото мнозина се опасяваха“, коментира финансовият министър Джеръми Хънт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ