ЕЦБ е изправена пред трудната задача да реши кога да спре да вдига лихвите

ЕЦБ е изправена пред трудната задача да реши кога да спре да вдига лихвите

Европейската централна банка е изправена пред трудна задача да реши кога да спре да повишава лихвените проценти, тъй като е сложне да се прецени въздействието на затягането на паричната политика. Това заяви пред Блумбърг главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Клеър Ломбардели.

По думите й структурните промени след последния цикъл на покачване на разходите за заеми, като например по-висок дял на заемите с фиксиран лихвен процент, затрудняват оценката на ефектите, преминаващи към реалната икономика. Това замъглява картината за централните банкери.

„Трансмисията на паричната политика е много несигурна“, каза тя в интервю във френския град Екс ан Прованс. „Доста трудно е да се прецени въздействието и кога ще бъде максималната точка на това въздействие“, добави тя.

Според Ломбардели предизвикателството е особено голямо в настоящата среда в Европа, тъй като дори когато общият показател за инфлацията намалява, все още има много сила в основния ценови натиск, който премахва нестабилните елементи като енергията и храните.

Това е ключова спорна точка за политиците, които сигнализираха за повишаване на лихвите по-късно този месец, без реален намек какво ще последва след това. Повечето индикатори на основните цени „започнаха да показват някои признаци на смекчаване“, каза миналата седмица вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Неговият колега Марио Сентено от Португалия, коментира вчера, че „основната инфлация не се понижава толкова бързо, колкото общата, но също така трябва да помним, че тя е имала същата траектория, когато е вървяла по пътя нагоре“.

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел обаче настоява, че основната инфлация остава източник на безпокойство.

„Европа е изправена пред наистина трудно предизвикателство по отношение на инфлацията“, каза Ломбардели, която беше главен икономист в Министерството на финансите на Обединеното кралство, преди да поеме поста в ОИСР Париж по-рано тази година. „затягането на паричната политика е непопулярно, но е необходимо, за да се изтръгне инфлацията от системата, защото тя наистина вреди и е трудно за хората да се справят с нея“, добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ