ЕЦБ очаквано повиши водещите си лихви, но не даде насоки за бъдещи ходове

ЕЦБ очаквано повиши водещите си лихви, но не даде насоки за бъдещи ходове

Европейската централна банка обяви днес ново увеличение на лихвите с 25 базисни пункта, предаде Си Ен Би Си.

С това решение депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, достига ниво от 3,75%. С деветото поредно повишение на ЕЦБ заемната лихва вече е 4,5%, а лихвата по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, достигна ниво от 4,25%.

Последният ход завършва цяла година на последователни повишения на лихвените проценти в еврозоната, след като ЕЦБ започна своята кампания за борба с високата инфлация миналия юни.

„Инфлацията продължава да намалява, но все още се очаква да остане твърде висока за твърде дълго“, се казва в изявление на ЕЦБ в четвъртък.

Последният доклад за инфлацията показа забавяне до 5,5% на годишна база през юни от 6,1% през май. Този резултат обаче е далеч над целта на ЕЦБ от 2%. Предварителните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната трябва да бъдат публикувани следващата седмица.

Въпреки че играчите на пазара очакваха повишението от 25 базисни пункта, остават много въпроси относно подхода на ЕЦБ след лятото и дали паричната политика тласка региона към икономическа рецесия.

На днешното си заседание централната банка не сподели никакви бъдещи насоки за предстоящи ходове.

„Управителният съвет ще продължи да следва подход, базиран на данните, за определяне на подходящото ниво и продължителност на рестриктивната политика“, посочват от ЕЦБ.

Проучване на ЕЦБ показа, че корпоративните заеми в еврозоната са спаднали до най-ниското си ниво между средата на юни и началото на юли.

Данните за бизнес активността в еврозоната, публикувани по-рано тази седмица, сочат за спадове в най-големите икономики в региона - Германия и Франция. Тези резултати увеличават вероятността за еврозоната да навлезе в рецесия тази година, според анализатори от ING Германия.

Международният валутен фонд заяви тази седмица, че брутният вътрешен продукт еврозоната вероятно ще нарасне с 0,9% тази година, но това ще включва рецесията в Германия, където се очаква БВП да се свие с 0,3%.

Говорейки на пресконференция след обявяването на решението, прердседателят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза: „Нашата оценка на данните ще ни каже дали и колко работа имаме още.“

Тя добави, че нейният екип е „непредубеден“ по отношение предстоящите решения за лихвите.

Централната банка може да повиши или да задържи лихвените проценти стабилни през септември, но каквото и да направи, няма да е окончателно, обясни тя.

Притисната от журналисти обаче Лагард подчерта, че на следващата среща няма да има понижение на лихвата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ