Fitch: Въвеждането на еврото в България вероятно ще бъде отложено заради високата инфлация

Fitch: Въвеждането на еврото в България вероятно ще бъде отложено заради високата инфлация

Fitch: Въвеждането на еврото в България вероятно ще бъде отложено заради високата инфлация

Политическата нестабилност в България заплашва да забави реформите, свързани с Националния план за възстановяване, посочва рейтинговата агенция Fitch Ratings в анализ, публикуван на нейния официален  сайт.

Според агенцията високата инфлация е основната пречка пред въвеждането на еврото в България, което изглежда вероятно ще бъде отложено след 2024 г.

Fitch акцентира върху това, че на 2 април 2023 г. в България ще се проведат пети парламентарни избори в рамките на две години, след като и трите проучвателни мандата за съставяне на правителство бяха върнати неизпълнени на президента, тъй като ГЕРБ, ПП и БСП не успяха да предложат варианти за кабинет.

След положителната оценка за изпълнението на всичките 22 етапа и цели, необходими за първото плащане по Плана за възстановяване, в средата на декември 2022 г. България получи 1,37 млрд. евро (равняващите се на 1,6% от брутния вътрешен продукт за 2022 г.). Покриването на изискванията, необходими за изплащане на следващите траншове, може обаче да бъде по-трудно, отбелязват от рейтинговата агенция, като добавят, че 22 законодателни промени трябваше да бъдат приложени до края на 2022 г., но този процес беше прекъснат от неуспешните опити за съставяне на правителство.

Според графика на Европейската комисия следващото плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF) трябва да бъде поискано през първото тримесечие на тази година. Липсата на работещо правителство и предстоящите нови избори обаче може да забави по-нататъшните плащания, въпреки широката политическа воля за продължаване на прилагането на договорените реформи. По-нататъшните притоци на средства от ЕС биха подпомогнали растежа на инвестициите през 2023 г., но от Fitch все още очакват растежът на реалния БВП да се забави до 1,4% през тази година спрямо 3,5% през 2022 г. поради неблагоприятни ефекти на забавяне на частното и публично потребление.

Изпълнението на ангажиментите след влизането във валутния механизъм ERM II, известен още като „Чакалнята на еврозоната“,  продължава и като цяло се очаква България да поиска оценка на напредъка си спрямо критериите за конвергенция през първото тримесечие на тази година, като докладът за сближаване вероятно ще бъде публикуван през второто тримесечие. За приемането на еврото през януари 2024 г. е необходима положителна оценка на критериите за конвергенция, обясняват от рейтинговата агенция.

От Fitch посочват, че политическата нестабилност в страната не е повлияла на процеса по приемането на еврото, тъй като се наблюдава широкообхватен политически ангажимент и институционална подкрепа за приемане на еврото. Според агенцията България ще изпълни правните изисквания за присъединяване.

Изпълнението на критерия за ценова стабилност (който не беше постигнат в оценката за 2022 г.) отново ще бъде основната пречка пред влизането в еврозоната. Средната 12-месечна инфлация по ХИПЦ (хармонизирания индекс на потребителските цени), която достигна 13% през декември, е доста над нивото на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС през 2022 г. и се очаква да остане висока потенциално и през 2024 г.

Това увеличава рисковете за забавяне на приемането на еврото след 2024 г. Потенциалът за по-нататъшни забавяния ще зависи от развитието на инфлацията в България и на други места в ЕС, отбелязват от Fitch. Положителната перспектива за суверенния рейтинг на България „BBB“, която агенцията потвърди през ноември, балансира този риск срещу ясния ангажимент на местно и европейско ниво за ускоряване на процеса на приемане на еврото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ