Германия може да повлече надолу икономиката на еврозоната през 2023 г.

Германия може да повлече надолу икономиката на еврозоната през 2023 г.

Германия може да повлече надолу икономиката на еврозоната през 2023 г.

Икономиката на еврозоната се очаква да се свие през следващата година, тъй като регионът продължава да се бори с нарастващите разходи за енергия и риска от недостиг след нахлуването на Русия в Украйна, пише Блумбърг.

Според икономисти, анкетирани от агенцията, брутния вътрешен продукт на региона на единната валута ще се понижи с 0,1% през 2023 г. Преди месец икономистите очакваха растеж от 0,3%.

Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, се очаква да регистрира свиване на БВП с 0,5%, докато във Франция, Италия и Испания се очаква да има растеж.

Силната зависимост на Германия от руския природен газ я постави в трудна ситуация след избухването на войната в Украйна. На фона на скока на цените на енергията и растящия набор от стоки, потребителите се сблъскват с увеличаващи се разходи за живот, а бизнес доверието пада все по-ниско.

Макар че то най-новите базови прогнози на Европейската централна банка показват, че икономиката на еврозоната ще избегне две последователни тримесечия на свиване, които констатират „техническа рецесия“, заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос каза в интервю, публикувано в петък, че може да се стигне до „техническа рецесия“ на фона на повишена инфлация.

„Германската икономика ще се свие през поне три поредни тримесечия подред до пролетта на 2023 г.“, каза Денис Хуцермайер, старши икономист в Изследователския институт Ханделсблат. „Но това ще бъде нетипична рецесия, тъй като търсенето на работна ръка ще остане високо и производителите все още имат голям запас от поръчки, по които да работят“, каза той.

Икономистите, анкетирани от Блумбърг, преразгледаха нагоре прогнозите си за ръста на цените през следващата година. Инфлацията в еврозоната сега се оценява на средно 5,5%, докато предишната прогноза бе за 5%.Германия отбеляза най-голямата ревизия нагоре сред големите икономики в блока.

Очаква се ЕЦБ да вдигне лихвените проценти още по-високо през идните месеци, като прогнозата е депозитната лихва да достигне връх от 2,5% през първото тримесечие на следващата година. Първото намаление на лихвите се очаква да се случи през второто тримесечие на 2024 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред