Индийски рафинерии започнаха да плащат част от руския петрол в юани

 Индийски рафинерии започнаха да плащат част от руския петрол в юани

Индийски петролни рафинерии започнаха да плащат за част от закупения петрол в Русия в юани. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, пряко запознати с въпроса.

През юни Indian Oil Corp, най-големият купувач на руски петрол, беше първата индийска държавна компания, която плати част от петрола в юани, казаха трима източника на агенцията. Други две от три частни петролни рафинерии в Индия също плащат част от руския внос в юани.

Ройтерс не посочва имената на частните петролни рафинерии, които частично са преминали към юана. В същото време агенцията отбелязва, че частните индийски компании RPCs Reliance Industries Ltd и HPCL Mittal Energy Ltd не са отговорили на молбата на агенцията за коментар.

След въвеждането на ембрагото върху руския петрол Индия се превърна в един от основните купувачи. Indian Oil заяви, че страната ще увеличи дела на вноса на руски петрол до 30% до 2024 г. През юни дневният обем на доставките на петрол от Русия за Индия е нараснал до 2,2 милиона барела, според анализаторската компания Kpler, цитирана от Bloomberg. Рекордните стойности се фиксират за десети пореден месец.

На 4 май Ройтерс съобщи, че Индия и Русия са решили да се откажат от механизма за сетълмент в индийската национална валута, тъй като той е неизгоден за Русия - създава търговски дисбаланс. Разплащанията между двете страни продължиха в щатски долари. Тогава източници на агенцията поясниха, че  Русия  иска да й се плаща в други валути, например в китайски юани.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ