Кристалина Георгиева: Икономическите перспективи се подобриха, но все още не са розови

Кристалина Георгиева: Икономическите перспективи се подобриха, но все още не са розови

Кристалина Георгиева: Икономическите перспективи се подобриха, но все още не са розови

Глобалните икономически перспективи не са толкова лоши, колкото се опасявахме преди няколко месеца, но по-малко лоши все още не означава добри. Това заяви управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на заключителния панел на Световния икономически форум в Давос, модериран от Си Ен Би Си.

Инфлация върви надолу и се очаква повторното отваряне на Китай да стимулира глобалния растеж, като МВФ прогнозира, че икономиката на азиатската страна ще изпревари глобалния растеж от 2,7% тази година, достигайки 4,4%, каза още тя.

„Също така това, което се промени в положителна посока, е, че видяхме демонстративно силата на пазарите на труда, която се изразява в потребителски разходи и поддържане на икономиката“, коментира Георгиева.

Въпреки това тя също подчерта продължаващите рискове, включително растежа на Китай, водещ до по-високи цени на петрола и газа, и „ужасната“ война в Украйна, накърняваща глобалното доверие, особено в Европа.

„А глобалният растеж от 2,7% все още „не е страхотен“, добави управляващия директор на МВФ.

Георгиева каза, че нещото, за което тя внимава най-много, е пазарите на труда могат да загубят част от сегашната си стегнатост, тъй като високите лихвени проценти все още не са разкрили пълното си влияние

„Трябва да мислим за евентуално нарастване на безработицата във време, когато фискалното пространство в правителствата е много ограничено и не могат да направят толкова много, за да помогнат на хората. И въпреки това те ще бъдат притиснати да предприемат мерки“, добави тя.

Обръщайки се към председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която взе участие в същия панел, Георгиева каза: „Ако фискалната политика работи срещу целта на паричната политика, тогава може да се наложи да затегнете още повече“

„Бъдете реалисти“

Нейното послание към бизнеса и политиците беше „да внимават да не попаднат от другата страна на спектъра, превръщайки се твърде големи песимисти в твърде големи оптимисти“. „Останете в средата на реализма, който изглежда служи добре на света“, каза Георгиева.

След това тя призова присъстващите в Давос да се борят с глобалната икономическа фрагментация.

„Ако разгледаме средносрочните перспективи за растеж, начинът, по който се справяме със сигурността на веригите за доставки, ще има огромно значение за бъдещите ни перспективи за растеж“, каза тя.

Ако диверсификацията на веригите за доставки за укрепването им се извършва „рационално“ и в сътрудничество, това може да струва 0,2% от глобалния брутен вътрешен продукт. Загубата на БВП обаче може да достигне 7%, което се равнява на 7 трлн. долара, „ако действаме като слон в стъкларски магазин и  разрушим търговията, която е била двигател за растеж толкова много десетилетия“, обясни Георгиева.

„Така че голяма част от това дали можем да повдигнем оптимизма зависи от хората в тази зала. Бъдете прагматични, сътрудничете си, правете правилните неща, поддържайте глобалната икономика интегрирана в полза на всички нас“, добави Георгиева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ