МВФ понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

МВФ понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

МВФ понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

Международния валутен фонд понижи прогнозите си за растежа на глобалната икономика през 2022 и 2023 г., определяйки икономическите перспективи на света „мрачни и по-несигурни“, пише Си Ен Би Си.

МВФ вече очаква глобалният вътрешен продукт да нарасне с 3,2% през тази година, което е с 0,4 базисни пункта под прогнозата от месец април. За 2023 г. МВФ очаква световен икономически растеж от 2,9%, което е с 0,7 базисни пункта по-ниска стойност в сравнение с априлския доклад на организацията.

Базираният във Вашингтон институт заяви, че ревизираната перспектива показва, че рисковете от забавяне на икономиката, очертани в неговия по-ранен доклад, вече се материализират.

„Крехкото възстановяване през 2021 г. беше последвано от все по-мрачни развития през 2022 г.“, се казва в доклада.

„Няколко сътресения удариха световна икономика, която бе отслабена от пандемията: по-висока от очакваната инфлация в световен мащаб - особено в Съединените щати и големите европейски икономики, по-лошо от очакваното забавяне в Китай; и допълнителни негативни последици от войната в Украйна“, се посочва в доклада.

Очакваното забавяне ще отбележи първото тримесечно свиване на глобалния реален БВП от 2020 г. насам. Един „правдоподобен“, но по-малко вероятен, алтернативен сценарий може да доведе до спад на глобалния растеж до около 2,6% през 2022 г. и 2,0% през 2023 г., казват МВФ.

Миналия месец Световната банка намали прогнозата си за глобален растеж за 2022 г. до 2,9% от по-ранна оценка от 4,1%, позовавайки се на подобен макроикономически натиск.

САЩ, Китай, Индия водят понижения

Влошаващите се перспективи за растеж в САЩ, Китай и Индия са основните причини за ревизиите надолу на МВФ.

Според новата прогноза на фонда брутният вътрешен продукт на САЩ ще нарасне с 2,3% през 2022 г., което е понижение с 1,4 процентни пункта спрямо предходната прогноза и се дължи на  по-слабия от очаквания растеж през първата половина на 2022 г., намалената покупателна способност на домакинствата и затягането на паричната политика.

За Китай МВФ очаква растеж от 3,3%, което е с 1,1 процентни пункта под предишната прогноза. Това понижение се дължи на локдауните срещу разпространението на коронавируса в страната и задълбочаваща се криза с недвижимите имоти. Това ще бъде най-ниският икономически растеж на Китай от четири десетилетия насам с изключение на първоначалните резултати от кризата с COVID-19 през 2020 г.

Прогнозата за Индия беше намалена с 0,8 процентни пункта до 7,4%, главно поради по-неблагоприятните външни условия и по-бързото затягане на политиката.

МВФ очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 2,6% през тази година, което е с 0,2% процентни пункта под предишната прогноза и се дължи на последиците от войната в Украйна, които вероятно ще оказват влияние върху икономиката и през 2023 г., особено в страни като Германия, Франция и Испания. За трите държави МВФ прогнозира ръст от 1,2%, 2,3% и 3% през 20202 г. За Обединеното кралство и Япония прогнозите на МВФ са за повишение на БВП с 3,2% и 1,7%.

Икономиката на Русия се сви по-малко от очакваното през второто тримесечие въпреки широкообхватните икономически санкции заради инвазия в Украйна, казват от МВФ. В резултат на това от фонда са преразгледали прогнозата си за руската икономика с 2,5 процентни пункта нагоре, което означава, че вече очакват отрицателен растеж от 6%.

Глобалната инфлация продължава да расте

В доклада на МВФ се посочва, че тази година инфлацията ще достигне 6,6% в развитите икономики и 9,5% в възникващите и развиващите се икономики, което е ревизия нагоре с 0,9 и 0,8 процентни пункта.

С нарастващите цени, които подхранват глобална криза на разходите за живот, МВФ каза, че укротяването на инфлацията трябва да бъде приоритет номер едно за икономистите и централните банкери.

„По-строгата парична политика неизбежно ще има реални икономически разходи, но отлагането само ще ги влоши“, се казва в доклада на МВФ.

Фондът добави, че политиките за справяне с по-високите цени на енергията и горивата трябва да се съсредоточат върху най-уязвимите групи, без да изкривяват общите цени.

От месеци насам централните банки постепенно възприемат по-строга парична политика. Миналата седмица Европейската централна банка се присъедини към Федералния резерв на САЩ и Английската централна в повишаването на лихвените проценти – първият й подобен ход от 11 години.

И все пак инфлацията остава висока, достигайки 40-годишни върхове в САЩ и Обединеното кралство миналия месец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ