Рецесията в Германия е неизбежна, предупреди шефът на Deutsche Bank

Рецесията в Германия е неизбежна, предупреди шефът на Deutsche Bank

Рецесията в Германия е неизбежна, предупреди шефът на Deutsche Bank

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг предупреди в сряда, че рецесията в Германия е неизбежна и призова лидерите на страната да ускорят отделянето от Китай, предаде Си Ен Би Си.

В реч по време на среща на върха на банковия сектор във Франкфурт, организирана от в. „Ханделсблат“, Зевинг каза, че войната на Русия в Украйна е „унищожила редица уверености“, на които се основаваше глобалната икономическа система през последните няколко десетилетия.

Той даде пример с тенденцията за деглобализацията, породена от големи геополитически напрежения, която е малко вероятно да бъде обърната в скоро време; проблемите със световните вериги за доставки; затрудненията на пазара на труда и недостига на енергия, заради който инфлацията в еврозоната е рекордно висока.

„В резултат на всичко това вече няма да можем да предотвратим рецесия в Германия. И все пак вярваме, че нашата икономика е достатъчно издръжлива, за да се справи добре с тази рецесия – при условие че централните банки действат бързо и решително още сега“, каза Зевинг.

Той добави, че засега много хора все още имат спестявания от пандемията, на които да разчитат, за да посрещнат нарастващите разходи за енергия, докато повечето компании остават „достатъчно добре финансирани“.

„Но колкото по-дълго инфлацията остава висока, толкова по-голямо е напрежението и потенциалът за социален конфликт“, каза той.

Германската икономика стагнира през второто тримесечие, докато инфлацията на производствените цени достигна рекордно високо ниво през юли. Германското финансово министерство приписа тази стагнация на намалените доставки на газ от Русия, нарастващите цени на енергията и други стоки и постоянните прекъсвания на веригата за доставки, отчасти поради политиката на Китай за „нулев ковид“.

Войната в Украйна принуди Европейския съюз да ускори усилията си за намаляване на зависимостта си от руската енергия и внос на суровини, а Зевинг каза, че инвазията е хвърлила светлина върху опасностите от прекомерната зависимост от отделни държави и региони.

„Когато става въпрос за зависимости, ние също трябва да се изправим пред неудобния въпрос как да се справим с Китай. Нарастващата му изолация и засилващото се напрежение, особено между Китай и Съединените щати, представляват значителен риск за Германия“, каза Зевинг, като добави, че Китай се е превърнал в „крайъгълен камък“ на германската икономика.

Той подчерта, че Китай представлява около 8% от германския износ и 12% от вноса, докато повече от една десета от продажбите на компаниите, регистрирани в борсовия индекс на страната DAX, отиват в Китай.

„Намаляването на тази зависимост ще изисква промяна, не по-малко фундаментална от отделянето от руската енергия“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ