САЩ налагат нови санкции срещу износа на руски петрол

САЩ налагат нови санкции срещу износа на руски петрол

САЩ налагат нови санкции срещу износа на руски петрол

Администрацията на президента Джо Байдън обявява нови санкции срещу Русия, насочени конкретно към нейния износ на петрол. Санкциите са факт след многобройни информации, че руският суров петрол се продава със значителна премия над наложения от Г-7 ценови тавана от 60 долара за барел.

Целта на новия набор от санкции ще бъде така нареченият "призрачен флот" от танкери, превозващи руски суров петрол по света, съобщава CNN. Според информацията, цитирана от БНР, тези санкции са били подготвяни от няколко месеца.

Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че налага санкции на две организации за неспазване на ценовия таван на руския петрол. Базираната в Обединените арабски емирства компания Lumber Marine SA и базираната в Турция Ice Pearl Navigation Corp. са обвинени, че използват базирани в САЩ доставчици на услуги, докато пренасят руски суров петрол над тавана на цените.

Санкциите срещу базираната в Турция Ice Pearl Navigation SA, собственик на Yasa Golden Bosphorus, са факт, тъй като според Министерството на финансите компанията е транспортирала руски суров петрол на цена над 80 долара за барел след влизането на тавана в сила през декември миналата година.

Наложени са и санкции на базираната в ОАЕ компания Lumber Marine SA, собственик на SCF Primoyre, която според Министерството на финансите превозва руски суров петрол на цена над 75 долара за барел.

И двата танкера, които са посещавали пристанища в Русия, са използвали базирани в САЩ доставчици на услуги, докато транспортират петрола с руски произход, посочи Министерството на финансите, като добави, че двата кораба на компаниите, използвани за транспортиране на петрол, са определени като блокирана собственост.

В края на миналата година държавите от Г-7 и Европейският съюз се споразумяха да наложат таван на руския петрол на 60 долара за барел, транспортиран с кораби, регистрирани на Запад и застраховани от западни застрахователи. Въпреки това от пролетта има съобщения, че руският суров петрол се продава над този таван.

С последното покачване на цените на петрола на световните пазари обаче разликата между ценовия таван и действителната цена, на която Русия продаваше петрол и горива, се разшири много, което кара Вашингтон да предприеме допълнителни мерки след месеци на уверения, че таванът работи за ограничаване на руските приходи от експортен петрол.

Последните данни за руския суров петрол са, че барел "Уралс" (Urals) се е продавал за 85 долара за барел през септември, като към настоящия момент цента е спаднал леко до 80-75 долара за барел, но все още остава доста над наложения от Г-7 таван.

В крайна сметка министърът на финансите Джанет Йелън беше принудена да признае, че ограничението не е толкова ефективно, колкото се очакваше, обещавайки да подобри прилагането на санкциите. "Разглеждаме прилагането много внимателно и искаме да се уверим, че участниците на пазара са наясно, че ние приемаме тази горна граница на цените сериозно", каза Йелън, цитирана от Washington Examiner.

Тя не навлезе в подробности за това как това правоприлагане ще бъде подобрено, но предполагаемите приходи от руски петрол са спаднали рязко през последните десет месеца благодарение на тавана на цените.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ