Туроператорите настояват за връщане на ДДС от 9% за пакетните услуги

Туроператорите настояват за  връщане  на  ДДС от 9% за пакетните услуги

В разгара на летния туристически сезон туроператорите настояват за удължаване на действието на ДДС от 9% за пакетните услуги до края на годината. Мярката беше временна в подкрепа на бизнеса по време на Covid-кризата. От 1 юли обаче ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Туроператорите казват, че това ще се отрази пагубно на сектора, тъй като туристическите пакети са договорени и по-голямата част са продадени предварително.

Пред БНР зам.-председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Даниела Стоева заяви, че се чувстват неразбрани и пренебрегнати. По време на предизборната кампания е имало разговори по темата с една от водещите политически сили, които са обещали ставката на ДДС да бъде запазена на 9%.

"Ние сме напълно наясно, че мярката беше въведена временно. Тя не успя да изпълни своите цели, защото тя има ефект тогава, когато има бизнес. Реално погледнато, входящият туризъм започна да се възстановява едва миналата година. Най-големият проблем дойде от това, че тази мярка беше вкарана за гласуване непосредствено преди края на 2023 г. Отдавна бяха договорени туристическите пакети, продадени, особено що се отнася до сключените договори с чуждестранните туроператори. Целият този негатив от увеличаване на ДДС-ставката остава за сметка на туроператорите", обясни Стоева в интервю за предаването "12+4".

По думите ѝ тези 11% отгоре ще бъдат изцяло за сметка на бизнеса. Според нея цялата тази история е много показателна за голямата пропаст, която стои между бизнеса и управляващите институции. Има неразбиране от тяхна страна за нуждите на бизнеса, категорична бе тя.

Даниела Стоева очаква все пак Министерство на туризма да припознае важността на темата. Все още е възможно да се вземе правилното решение, смята тя. По думите ѝ удължаване на действието на 9-процентната ставка на ДДС за туристическите пакети все още може да стане и със задна дата, но всичко е въпрос на политическа воля.

"Освен финансовия негатив за бизнеса, това ще доведе и до някакъв счетоводен хаос".

Политическата криза и постоянната смяна на министри се отразява негативно на туристическия сектор, предупреди Стоева, като подчерта, че не се правят политики и няма визия за посока на развитие на туризма.

Тя посочи, че при входящия и изходящия туризъм няма големи изненади. Има възход на изходящия туризъм, добави Стоева. А за входящия туризъм изтъкна, че и той е започнал да се възстановява, но още не е достигнал нивата от 2019 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ