Финансовият отчет на Apple надмина очакванията на Уолстрийт

Финансовият отчет на Apple надмина очакванията на Уолстрийт

Финансовият отчет на Apple надмина очакванията на Уолстрийт

Американският технологичен гигант Apple представи по-добри от очакваното продажби и печалба за фискалното си трето тримесечие, на отчете забавяне на растежа, пише Си Ен Би Си.

За периода от април до юни компанията отчете печалба на акция от 1,20 долара при очаквани 1,16 долара, като този резултат представлява спад от  8% на година база. Приходите на производителя на iPhone за тримесечието достигнаха 83 млрд. долара, което е увеличение с 2% на годишна база и е над прогнозираните 82,81 млрд. долара, сочат данните на Refinitiv.

Apple не предостави официални насоки за следващото тримесечие. Анализаторите очакваха компанията да даде насоки за четвъртото тримесечие от 1,31 долара печалба на акция и близо 90 милиарда долара приходи.

„По отношение на общата перспектива, очакваме приходите да се ускорят през септемврийското тримесечие, въпреки че виждаме слабост при портфейлите“, коментира главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук пред Стив Ковач от Си Ен Би Си.

Кук каза пред медията, че компанията отчита инфлация, но ще продължи да прави инвестиции.

„Наистина виждаме инфлация в нашата структура на разходите“, каза Кук. „Виждаме го в неща като логистика и заплати и някои силициеви компоненти и все още наемаме, но го правим съзнателно“, каза той.

Приходите от продажби на iPhone са нараснали с 3% на годишна база до 40,67 млрд. долара, надминавайки очакванията на 38,33 млрд. долара, като това подсказва, че търсенето на моделите iPhone 13 остава силно.

„Кук каза, че Apple е успяла да привлече клиенти на Android да станат собственици на iPhone през тримесечието.

Имахме рекордно ниво на превключватели и видяхме двуцифрен ръст за клиенти, които са нови за iPhone“, каза Кук.

Подразделението, отговарящо за услугите на компанията, е регистрирало най-голям ръст през тримесечието. Тук влизат месечните абонаменти (като Apple TV+ и Apple Music), гаранции, лицензи и приходи от App Store. Приходите, генерирани от отдела, са достигнали 19,60 млрд., което е ръст от 12% на годишна база. Този резултат обаче е под прогнозираните 19,70 млрд. долара.

Кук каза, че през това тримесечие Apple е имал 860 милиона активни абонамента, било то за приложения в App Store или за платформи като Apple Music и iCloud

Приходите от „други продукти“, където влизат Apple Watch, AirPods и други аксесоари, са достигнали 8,08 млрд. долара, което е спад от 8% на годишна база и под очакваните 8,86 млрд .долара.

Продажбите на Mac и iPad са спаднали съответно със 10% и 2% на годишна база до 7,38 млрд. долара и 7,22 млрд. долара.

Компанията е похарчила 28 млрд. долара за обратно изкупуване на акции през това тримесечие.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ