„Apple“ добавя „локдаун“ защита на продуктите си

„Apple“ добавя „локдаун“ защита на продуктите си

„Apple“ добавя „локдаун“ защита на продуктите си

Нов режим на защита срещу хакерски атаки  Lockdown Mode разработва „Apple“ за  iPhone, iPad и Mac с iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura, предаде Асошиейтед Прес. Функцията е предназначена за защита срещу шпионски софтуер, но в същото време активирането ѝ ще действа ограничаващо на някои функции на устройството.

Предпазната мярка, анонсирана днес, е мълчаливо потвърждение, че дори и „Apple“ не се справя напълно успешно със защитата на продуктите си срещу нежелани прониквания за проследяване.

Новата функция първоначално ще бъде предложена като тестова версия, така че изследователите по сигурността да могат да помогнат на Apple да идентифицира грешки или слабости. Apple обикновено пуска основните си актуализации на операционните системи на своите устройства в края на септември.

Според съобщението на Apple, новият режим е предназначен за малък брой потребители, които са потенциални мишени на разузнавателни агенции и проправителствени хакерски групи, въоръжени с шпионски софтуери от типа на противоречивия Pegasus от израелската NSO Group. Отбелязва се, че броят на възможните жертви включва предимно журналисти, активисти и държавни служители.

Поради факта, че режимът на заключване ограничава някои функции от стандартния режим на работа на устройствата, той ще трябва да бъде активиран ръчно. При активиране ще се включи режим на „екстремна“ защита, който ще предотврати отварянето на прикачени файлове в съобщения, преглед на връзки, входящи FaceTime обаждания от нови контакти, някои JavaScript в браузъра и др., поясняват от компанията

Режимът на заключване в момента е достъпен само за потребители на iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura beta. Той може да се използва след инсталиране на последната актуализация, която беше пусната на 6 юли. Във финалните версии на ОС функцията ще се появи преди края на годината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ