Ford осъден да плати 1,7 млрд. долара за гибелта на семейна двойка

Ford осъден да плати 1,7 млрд. долара за гибелта на семейна двойка

Ford осъден да плати 1,7 млрд. долара за гибелта на семейна двойка

Американският автомобилостроителен гигант Ford беше осъден да плати 1,7 милиарда долара обезщетения заради производствен дефект в един от неговите модели, довел до гибелта на семейна двойка в щата Джорджия през 2014 г., съобщават американски медии, цитирани от AFP. 

При пътни инциденти с жертви не е рядкост да се отсъждат обезщетения от над един милион долара, но в случая сумата е една от най-високите в историята. След решението на съда в окръг Гуинет, щата Джорджия, оповестено в петък, от Ford коментираха пред The Wall Street Journal, че възнамерява да го обжалва.

Пикапът F-250 Super Duty на Мелвин и Вонсил Хил се преобърнал неколкократно след спукване на гума по пътя близо до Америкъс, щата Джорджия. Покривът на колата поддал и премазал двамата в купето. След катастрофата двете деца на загиналите се обърнали към съда и обвинили Ford в дефект при концепцията на автомобила.

По време на процеса, продължил три седмици, адвокатите на автомобилната компания представили различни проучвания за дизайна и безопасността, които според тях доказват, че покривът е бил достатъчно солиден, за да устои на такъв удар. Съдебните заседатели обаче признали отговорността на Ford, който според документите към делото е произвел около 5,2 млн. коли от този модел между 1999 и 2016 г., но едва през 2017 г. покривът им бил укрепен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ