Германия продаде дела си в Lufthansa с печалба от 760 млн. евро

Германия продаде дела си в Lufthansa с печалба от 760 млн. евро

Германия продаде дела си в Lufthansa с печалба от 760 млн. евро

Германия  спечели 760 млн. евро от продажбата на държавното дялово участие в Deutsche Lufthansa AG. Така държавата сложи край на своето участие във въздушния превозвач, съобщава Bloomberg. То стана наложително по време на пандемията и коронавирусните ограничения, които почти доведоха до фалит на авиокомпанията. За да бъде спасена най-голямата авиокомпания не само в Германия, но и в Европа, държавата влезе като акционер и стабилизира Lufthansa с финансова помощ.

Акциите досега бяха притежание на Фондът за икономическа стабилизация на страната /WSF/, който е продал своите 9,92 %  на институционални инвеститори.  „Общите приходи от 1,07 млрд. евро, генерирани за WSF от продажбата на своя дял, значително надхвърлят 306-те милиона евро, инвестирани за придобиването му, със 760 млн. евро“, изтъква Юта Доенгес, която отговаря за WSF като управляващ директор на финансите. С този резултат „участието на WSF приключва и компанията отново е в частни ръце“, добавя тя. 

Късно във вторник стана ясно, че WSF е продал около 7,4 млн. акции на Lufthansa, представляващи около 6,2% от акционерния капитал при 6,11 евро на акция. Това представлява отстъпка от 3,35% в сравнение с цената на книжата при приключването на последната сесия. През ноември Lufthansa изплати предсрочно последната част от своя спасителен пакет от 9 млрд. евро, което позволи на правителството да намали дела си, генерирайки значителна печалба. В началото на август мениджърския екип на главния изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор обави, че за 2022 г. очаква коригирана печалба преди лихви и данъци от над 500 млн. евро. Това беше отчетено като първата годишна печалба от началото на пандемията, констатира  тогава германският бизнес всекидневник Handelblatt.

В началото на септември Lufthansa обяви, че ще преустанови почти всички полети във Франкфурт и Мюнхен заради стачка на пилотите, които искат по-високи заплати. Общо около 130 хил. пътници бяха засегнати, тъй като Lufthansa спря 800 полета в двата си най-големи германски центъра. Малко след това компанията заяви, че е постигнала споразумение с пилотите за трудовите им възнаграждението, налагайки забрана на стачки за около година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ