Meta ще съкрати още 10 хил. служители

Meta ще съкрати още 10 хил. служители

Meta ще съкрати още 10 хил. служители

Meta ще съкрати още 10 хил. служители и ще понесе разходи за преструктуриране, вариращи от три до пет млрд. долара, съобщи компанията.

Заедно с новината главният изпълнителен директор на технологичния гигант Марк Зукърбърг предупреди, че икономическата нестабилност може да продължи „много години“, предаде Си Ен Би Си.

„Ето графикът, който трябва да очаквате: през следващите няколко месеца ръководителите на организации ще обявят планове за преструктуриране, фокусирани върху изглаждане на нашите организации, отмяна на проекти с по-нисък приоритет и намаляване на нивата на наемане“, каза Зукърбърг в съобщение до служителите, което беше публикувано в блога на Meta.

Той добави, че компанията планира да затвори 5000 допълнителни отворени позиции, които все още не е запълнила. Зукърбърг отбеляза, че компанията трябва да се подготви за „възможността тази нова икономическа реалност да продължи много години“.

В документ до  Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), обявяващ съкращенията, компанията също така посочва, че очаква намаляване на общите разходи през 2023 г. с около 5 млрд. долара.

Новият кръг от съкращения следва този от ноември, който засегна над 11 хил. служители – приблизително 13% от общия персонал на Meta.

Зукърбърг определи 2023 г. като „година на ефективност", в рамките на която фирмата се стреми да стане „по-силна и по-пъргава“.

„Ние сме технологична компания и крайната ни продукция е това, което създаваме за хората“, каза Зукърбърг.

Зукърбърг заяви пред анализатори през февруари, че Meta планира „да съкрати проекти, които не се представят добре или може вече да не са от решаващо значение“.

„Една по-стегната организация ще изпълни най-високите си приоритети по-бързо“, се казва в съобщението на Зукърбърг.

Въпреки това Meta продължава да харчи милиарди долари за разработване на технологии за виртуална и разширена реалност, необходими за изграждането на т.нар. метавселена. Подразделението на Reality Labs на компанията, което е натоварено със създаването на метавселената, регистрира оперативна загуба за около 13,7 млрд. долара през 2022 г.

Това е поредният кръг от мащабни съкращения в технологичният сектор. Amazon обяви през януари, че ще освободи 18 000 служители в различни подразделения. Twilio, Dell, Zoom и eBay също наскоро разкриха значителни съкращения на работната си сила. През януари Google разкри планове да съкрати повече от 12 000 служители, Microsoft обяви планове за освобождаване на 10 000 служители, а Salesforce заяви, че планира да съкрати 7 000 работни места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ