„Отворено общество“ съкращава поне 40% от персонала си, след като сина на Сорос пое контрола

„Отворено общество“ съкращава поне 40% от персонала си, след като сина на Сорос пое контрола

Фондацията „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос планира да съкрати поне 40% от персонала си през следващите месец, предаде Блумбърг.

Това ще се случва, след като по-рано този месец нестопанската организация потвърди, че 92-годишният Сорос предава контрола на сина си Алекс. От фондацията съобщиха, че нейният борд е одобрил „значителни промени“ в оперативния й модел. Това включва „значително намаляване на броя на служителите с не по-малко от 40% в световен мащаб“, казва неин говорите.

Сорос е дарил над 32 милиарда долара на организацията с нестопанска цел, която имаше повече от 500 служители към края на 2021 г. Той предоставя средства за хуманитарни и демократични каузи, вариращи от реформа на наказателното правосъдие до инициативи за изменението на климата. В момента Сорос контролира по-голямата част от активите, управлявани от неговия семеен офис на стойност 25 милиарда долара.

„Бордът има за цел да трансформира операциите в глобалната мрежа с цел генериране на по-пъргава организация“, се казва в изявление, подписано от по-младия Сорос и президента на организацията с нестопанска цел Марк Малок-Браун. „Докато „Отворено общество“ работи върху тези вътрешни промени, бордът остава твърдо ангажиран с основните приоритети на фондациите – демокрация, права на човека, климатична справедливост и справяне с неравенството“.

Според последният наличен данъчен формуляр най-големите разходи на организацията с нестопанска цел през 2021 г. са били именно за финансови компенсации. Тя е похарчила почти 72 млн. долара за заплати и още 40 милиона долара за обезщетения и пенсионни планове.

37-годишният Алекс Сорос каза, че е „по-политически настроен“ от баща си в скорошно интервю за в. „Уолстрийт Джърнъл“, като добави, че е загрижен от възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом. „Колкото и да ми се иска да изкарам парите от политиката, докато другата страна го прави, ще трябва да го правим и ние“, каза той.

Алекс Сорос се срещна наскоро с представители на администрацията на Байдън, лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, бразилския президент Луиз Инасиу Лула да Силва и канадския премиер Джъстин Трюдо, за да дискутира за въпроси, свързани със семейната фондация, съобщава Journal.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ