Пазарът на нови автомобили потъва и тази година, производителите искат спешни мерки

Пазарът на нови автомобили потъва и тази година, производителите искат спешни мерки

Пазарът на нови автомобили потъва и тази година, производителите искат спешни мерки

Продажбите на автомобили в ЕС се очаква да спаднат отново тази година. Европейските производителите на автомобили призовават за спешни политически действия.

Прогнозата на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) е, че пазарът в Блока ще се свие с една четвърт тази година в сравнение с нивата отпреди пандемията през 2019 г. Затова организацията настоява за политическа рамка, която ще позволи възстановяване на продажбите и плавно преминаване към подмяна на автомобилния парк с нула въглеродни емисии.

„За да осигурим връщане към растеж – с още по-голям дял от продажбите на електрически превозни средства, така че целите за климата да могат да бъдат постигнати, ние спешно се нуждаем от правилни рамкови условия. Те включват по-голяма устойчивост на веригите за доставки в Европа, Закон за критичните суровини на ЕС, който осигурява стратегически достъп до суровините, необходими за електронна мобилност, и ускорено внедряване на инфраструктура за зареждане“, подчерта Оливър Зипс, президент на ACEA и главен изпълнителен директор на BMW.

„Последните години бяха белязани от големи събития като Brexit, пандемията от коронавирус, тесни места в доставките на полупроводници и войната в Украйна с нейното въздействие върху цените и наличността на енергия. Всички тези обстоятелства подчертават колко бързо, колко дълбоко и колко непредвидимо се променя нашият свят. Това важи не на последно място в геополитическия контекст – където има преки последици за нашата глобално взаимосвързана индустрия и нейните тясно свързани вериги за стойност“, продължи Зипс.

Въздействието на тези предизвикателства е отразено в последните данни за продажбите на автомобили в ЕС. Осем месеца след началото на 2022 г. общите обеми се свиха с почти 12%, достигайки около 6 милиона продадени нови коли. Досега пазарът беше ограничен само от страна на предлагането, тъй като продължаващият недостиг на компоненти задържа производствените обеми. Търсенето обаче може също да пострада през следващите месеци поради инфлацията и страховете от рецесия.

Имайки предвид всички тези фактори, ACEA преразгледа първоначалната си прогноза, че пазарът на автомобили в ЕС ще се върне към растеж през 2022 г. Вместо това очаква той отново да се свие тази година, като спадне с 1% до 9,6 милиона единици. В сравнение с данните от преди пандемията за 2019 г., това представлява спад от 26% в продажбите на автомобили само за три години.

„Въпреки свиващия се пазар, натиска от инфлацията и разходите за енергия, автомобилната индустрия продължава да инвестира в научноизследователска и развойна дейност и в уменията и технологиите, движещи зеления и дигитален преход. Такава мащабна трансформация може да бъде успешно постигната само от индустрия, която остава конкурентоспособна и в бъдеще. Това също е силно зависимо от правилните политически рамкови условия“, отбеляза новият генерален директор на ACEA Сигрид де Врис.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни