Phillips ще съкрати 6000 работни места

Phillips ще съкрати 6000 работни места

Phillips ще съкрати 6000 работни места

Нидерландската компания за здравни технологии Philips съобщи, че ще съкрати 6000 работни места, за да възстанови рентабилността си след изтегляне от пазара на дихателни апарати, което доведе до 70% спад на пазарната й стойност, предаде Си Ен Би Си.

Половината от съкращенията на работни места ще бъдат направени тази година, каза компанията, като добави, че другата половина ще бъде реализирана до 2025 г.

 „Това е необходима намеса, която да ни помогне да станем конкурентоспособни и да се ориентираме по пътя, който да ни позволи да вървим напред в пазара“, каза пред Си Ен Би Си новият главен изпълнителен директор на Phillips Рой Якобс.

„Работим много усилено, за да се префокусираме върху здравните технологии и сега изградихме много силно портфолио там, като ние сме първи или втори в 70% от нашите позиции там“, добави той.

„Но ние не извличахме стойността от тези сегменти, защото не се справихме добре. Така че стратегията, която представям днес, е силно фокусирана върху органичния растеж,  върху портфолиото, което имаме, и извличането на максимума от него“, каза още Якобс.

Новата реорганизация идва в допълнение към план, обявен миналия октомври, за намаляване на работната сила с 5%, или 4000 работни места, докато компанията се бори  последиците от изтеглянето на милиони дихателни апарати, използвани за лечение на сънна апнея, поради опасения, че пяната, използвана в машините може да стане токсична.

Повторното отваряне на Китай потенциално ще увеличи търсенето на продукти през 2023 г., каза Якобс пред Си Ен Би Си, въпреки че компанията все още е изправена пред предизвикателства на този пазар заради болни служители и претоварени болници.

Базираната в Амстердам Philips отчете коригирана печалба за четвъртото тримесечие преди, данъци и амортизация от 651 млн. евро, запазвайки стабилно ниво в сравнение  печалбата от 647 млн. евро през същия период на предходната година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ