Сирма, сертифициран партньор на ORACLE за стабилен бизнес растеж и сигурно управление на данни

Сирма, сертифициран партньор на ORACLE за стабилен бизнес растеж и сигурно управление на данни

Сирма, сертифициран партньор на ORACLE за стабилен бизнес растеж и сигурно управление на данни

Десетки хиляди компании от всякакъв размер разчитат на облачните приложения на ORACLE, за да управляват своите най-важни фронт и бекофис бизнес операции, казва Росен Маринов, изпълнителен директор на Сирма Солюшънс АД. Той има над 25 години професионален опит и доказана експертиза в областта на информационните технологии и бизнес управлението. Заема позицията от  2016 г. Ръководи направлението Софтуерна и хардуерна  системна интеграция, както и търговските операции на компанията. Член е на Съвета на директорите на Сирма Солюшънс АД и Датикум АД. 

- Отделът по системна интеграция на Сирма е локален и регионален партньор на глобални технологични доставчици. Представете ни накратко продуктите и решенията, които предлагате? 

Сирма е един от основните партньори на водещите производители на хардуер, системен софтуер, решения за кибер сигурност и облачни доставчици, като Oracle, Dell, Cisco, Lenovo, HPE, IBM, F5, PaloAlto, VMware, SentinelOne и много други. Вече повече от 20 години успешно изпълняваме ИТ инфраструктурни проекти, дигитализация и миграция към облака. Завършили сме стотици проекти за облачни платформи, киберсигурност, критични системи и оборудване на центрове за данни. Имаме собствена програма за обслужване на компании с доставки или наем на персонални компютри и устройства, съобразена със съвремените предизвикателства на хибриден модел на работа, географски разпръснати екипи и т.н. 

- Управляваната от вас компания е водещ партньор и системен интегратор на ORACLE в региона. Може ли да ни споделите кои са ключовите им предимства и как бизнесът и публичният сектор могат да се възползват от тях?  

- Работим с Oracle от деня на нашето създаване преди вече 32 години. Преминали сме всички необходими сертификации от тях и сме се позиционирали като доверен и предпочитан партньор. Безспорно Oracle са известни с най-добрата, бърза и сигурна база от данни, която обслужва клиенти във всички сектори на икономиката и е предпочитан наш избор при решения за Analytics, BI, DW, Big Data и множество вертикални приложения за индустрията. Клиентите могат да изберат и Oracle хардуер, наречен Exadata, който е специално разработен и оптимизиран за Oracle задачи. Чрез него се спестяват огромни средства за самите лицензи и поддръжка. В последните години, на разположение е и Oracle Cloud Infrastructure (OCI), облак за обслужване на тези задачи без никакви първоначални инвестиции за клиента. За най-критичните клиенти, които имат високи изисквания за сигурност и са строго регулирани, облакът се изгражда на тяхна територия, възползвайки се от предимствата на технологията, без допълнителни инвестиции, но и без данните им да напускат техния периметър.                   

- Вие сте стратегически партньори на облачните решения от портфолиото на ORACLE за региона. Разкажете накратко за предимствата на технологиите им, какви биха били преките ползи от въвеждането им в големите и средни организации? 

- Елиминиране на инвестициите в хардуер и лицензи, съчетано с пълна гарантираност на услугата са сред основните предимства. В допълнение на това са кратките срокове за интеграция и пускане в експлоатация. Тези иновативни облачни решения предлагат възможности за неограничен и мигновен растеж според нуждите. Облачните решения се наложиха като много по-бързи и надеждни системи. Сред предимствата е и достъпът до над 100 допълнителни приложения и услуги в облака.  

Десетки хиляди компании от всякакъв размер разчитат на облачните приложения на ORACLE, за да управляват своите най-важни фронт и бекофис бизнес операции. Всеки пакет от приложения се интегрира безпроблемно и помага да се минимизира комплекността, свързана с информационните системи, а корпоративните потребители максимизират полезността на данните, които притежават и управляват.  Не на последно място, чрез облачните технологии, клиентите получават присъствие в цял свят според необходимите регулации. Всичко това, при изключителна сигурност, без необходимост от инфраструктурен екип и специалисти за поддръжка на комплексни системи.   

- Разкажете ни за успешно реализиран ваш мащабен проект, какви бяха ползите от внедрените решения и предизвикателствата пред вас като изпълнител? 

- За последните 4-5 години изпълнихме няколко проекта в Oracle Cloud Infrastructure, но ще разкажа за най-успешния - Oracle Exadata Cloud@Customer в НЗОК. Гордеем се с този проект, защото обслужва един от най-важните сектори за обществото ни, а именно здравеопазването. Едновременно с необходимостта от непрекъсваема наличност на системите, нивото на сигурност на личните данни трябва да е безкомпромисно и съобразено със строгите нормативни регулации. Успяхме много бързо да заменим всички хетерогенни изчислителни среди за бази данни в НЗОК с една система, която вече 4 години обслужва касата, болниците и цялата система в здравеопазването, без нито секунда прекъсване. Впоследствие изпълнихме и Disaster Recovery на тази система. Освен техническите постижения, ние спестихме на касата 80% от разходите им за лицензи за бази данни, хардуер и тяхната поддръжка. Изчислено за този четиригодишен период, спестените средства на нас данъкоплатците се оценяват на над 27 милиона лева!     

- Какво бихте препоръчали на представителите на корпоративния сегмент при избора им на лицензионен или клауд доставчик?  

- Препоръката ми е да се доверят на утвърдени компании, с отлични референции за реализираните проекти. От съществено значение е опитът и експертизата на избрания доставчик, както и възможността за гъвкавост, индивидуален подход и адекватно бюджетиране. Както споделих, Сирма е партньорът на ORACLE за региона, с най-голям брой сертификати за всички техни вертикали - технологии, решения и приложения, хардуер и облак. Компанията ни има множество референции за успешни проекти, разработваме и внедряваме различни по мащаб софтуерни приложения, цялостни решения и платформи, имплементираме и надграждаме критични информационни системи. Експертизата, която имаме в различните индустрии е от здравеопазване и редица публични институции, през финансови организации, промишлени предприятия, индустриални компании, бързооборотни стоки и много други. Държим на гъвкавостта и умеем да намираме решения за всеки бюджет, ситуация и специфичен проект.     

 - Какви са препоръките ви към главните изпълнителни директори, които се стремят да запазят  бизнесът си конкурентоспособен и планират бъдещо технологично обновление на своите компании? 

- За да повишат своята конкурентоспособност, технологичното обновление трябва да стане интегрална част от корпоративните стратегии. Мениджърите следва да имат визия, разбиране и дълбока убеденост, че с внедряването на най-съвременните технологии ще осигурят растеж, подобрят операциите, постигнат по-висока продуктивност и ниво на информационна сигурност. Доставяйки пълната гама от последните технологии и услуги на глобалните лидери, ние помагаме на бизнеса да бъде “на гребена на вълната”, като поддържа своите конкурентни предимства, чрез използването на най-надеждните и иновативни ИТ решения.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ