SpaceX изстрелва в неделя трета група интернет-спътници Starlink за месец

SpaceX изстрелва в неделя трета група интернет-спътници Starlink за месец

SpaceX изстрелва в неделя трета група интернет-спътници Starlink за месец

Ракетата носител Falcon 9 ще изнесе в орбита в неделя трета партида от 49 минисателита, за да попълни орбиталното съзвездие на глобалната мрежа за интернет покритие на системата Starlink, съобщиха от SpaceX.

Изстрелването е планирано да се извърши от стартовата площадка SLC-4E в базата на американските космически сили Ванденберг в Калифорния. Това трябва да бъде 71-ото изстрелване на група интернет сателити от май 2019 г. като част от проекта Starlink и третото за този месец. SpaceX вече е изстреляла почти 3,8 хиляди от тези спътници. Някои от тях обаче не успяха да влязат в орбита или излязоха от нея. Около 3,5 хиляди устройства остават в орбита в работно състояние.

Като вторичен полезен товар ракетата ще изведе в орбита и апарата ION SCV009 на италианската компания D-Orbit. Той представлява спътников влекач, предназначен да извежда минисателити на клиенти в различни орбити. В същото време първата многократна степен на ракетата носител Falcon 9, която се използва за седми път, приблизително 8,5 минути след изстрелването, ще трябва да извърши контролирано вертикално кацане на плаващата платформа  Of Course I Still Love You, която се намира в Тихия океан на 670 км от базата.

В момента SpaceX е най-големият сателитен оператор в света. Интернет от Starlink е достъпен за потребители в 45 страни, включително Северна Америка, Европа, Далечния изток и Австралия. Според Пентагона услугите на тези спътници се използват активно и от американската армия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ