Технологичните компании са съкратили над 25 хиляди служители за първите седмици на 2023 г.

Технологичните компании са съкратили над 25 хиляди служители за първите седмици на 2023 г.

Технологичните компании са съкратили над 25 хиляди служители за първите седмици на 2023 г.

Повече от 25 хиляди служители в технологичния сектор в света са попаднали под съкращения през първите седмици на 2023 г., според портала Layoffs.fyi.

Текущата година може да надмине 2022 г. по отношение на броя на съкращенията в технологичния сектор, показват данните. Така 101 компании вече са обявили съкращаването на общо 25 436 служители. За сравнение, 124 компании са уволнили 154 336 служители за цялата минала година, според Layoffs.fyi - портал, създаден от базирания в Сан Франциско предприемач Роджър Лий за проследяване на съкращенията по време на пандемията от коронавирус.

В центъра на вниманието във връзка с многобройните съкращения бяха най-големите американски технологични компании. В същото време в близко бъдеще може да бъдат обявени нови съкращения.

Microsoft Corp. може да обяви нова вълна от съкращения в сряда, според американски медии. Компанията обмисля да съкрати приблизително 5% от персонала си, което би било повече от 10 000 души, съобщава Sky News, позовавайки се на източници. Щe бъдaт зaceгнaти ĸaĸтo НR звeнaтa, тaĸa и инжeнepнитe eĸипи.

Американският онлайн търговец на дребно Amazon.com Inc. по-рано обяви, че ще съкрати повече от 18 хиляди работни места - повече от предварително планираното. Съкращенията ще бъдат най-големите в историята на компанията, отбелязва Bloomberg.

От своя страна Salesforce Inc., доставчик на облачно базирани корпоративни решения за взаимодействие с клиенти, възнамерява да намали броя на служителите с около 10% като част от реорганизация на бизнеса.

Миналата седмица Coinbase Global Inc., операторът на най-голямата борса за криптовалута в САЩ, също обяви съкращения на работни места, за да намали разходите на фона на кризата в индустрията. Компанията възнамерява да освободи 950 служители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ