TikTok си търси купувач

TikTok си търси купувач

TikTok си търси купувач

Социалната мрежа TikTok преговаря за продажба с потенциални купувачи на фона на изявления на американските власти за забрана на приложението в САЩ, съобщава New York Post.

"Преговорите между TikTok и потенциалните купувачи на приложението се разгорещяват. TikTok обмисля своите възможности и проучва възможни сделки, които бяха обмислени по-рано, когато Доналд Тръмп, като президент, заплаши да забрани приложението през 2020 г.", коментираха източници на  New York Post.

Те не уточниха с кого точно преговаря ръководството на социалната мрежа, но през 2020 г. беше обсъдено възможно сътрудничество с американската корпорация за производство на софтуер Oracle и американската компания за търговия на едро и дребно Walmart, която, ако сделката беше след това може да поеме контрола върху дъщерното дружество на TikTok в САЩ, потребителските данни и модерирането на съдържанието.

В четвъртък, 23 март, главният изпълнителен директор на TikTok Show Tzu Chu ще свидетелства пред комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите относно връзките на компанията с Китай.

По-рано  The Hill съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява китайските собственици на социалната мрежа TikTok да продадат дяловете си, в противен случай приложението може да бъде забранено в САЩ. Уточнява се, че такова изискване е издигнато от Комитета по чуждестранни инвестиции към Министерството на финансите на САЩ (CFIUS).

В края на миналата година Конгресът на САЩ одобри законопроект за забрана на TikTok от телефони и електронни устройства на федералното правителство. През февруари Белият дом даде на всички федерални агенции 30 дни да премахнат TikTok от всички правителствени електронни устройства.

На свой ред американските законодатели планират да разгледат законопроект, който ще позволи на президента на Съединените щати напълно да забрани приложението. Общо 13 американски щата вече са предприели действия срещу TikTok, който е собственост на базираната в Китай ByteDance.

Според американските власти китайското правителство може да използва приложение за събиране на данни от американски потребители. Приложението TikTok има над 100 милиона потребители в САЩ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ