За професиите - с усмивка

За професиите - с усмивка

За професиите - с усмивка

Струва ви се, че от решенията ви зависи съдбата на милиони. Още един сключен договор и раждаемостта в страната и БВП ще скочат двойно! Тези мисли и чувството за собствено величие просто не ви дават да спите спокойно. Решението е да свалите малко градуса на сериозността в отношението ви към собствената професия.

Внимание: Ако нямате чувство за хумор, по-добре не четете!

Финансов анализатор

Ако перифразираме Уинстън Чърчил, може да кажем, че основната задача на финансовия анализатор е да предскаже нещо, а после да обясни защо не се е случило. При това тези хора не произвеждат нищо и не помагат за производството на никакъв продукт. Познал си котировките за следващия ден – браво, умна глава! Не си познал – факторите са се съчетали неблагоприятно, е, нищо – другия път ще уцелиш. Познал си три пъти поред – и вече си водещ финансов експерт!

Психоаналитик

Получава щури пари за това, че мълчи, докато клиентът говори за проблемите си. Със същия успех може да поговорите – безплатно – с плюшената си играчка вкъщи. Обаче хитрите психоаналитици си придават такъв вид, сякаш че аха-аха – и ще ви помогнат! Да, ама не. Към 20-тия сеанс, в който слушате мълчанието му, ви озарява разбирането, че проблемите ви са решими и скоро всичко ще се оправи, само и само никога повече да не лягате на тази проклета кушетка!!! Хитрият психоаналитик обаче мълчи и сега. Не му е жал, че ще си отидете – двадесетте скъпи сеанса вече са му платили поредното петзвездно околосветско пътешествие.

Фотограф

Не, сега няма да говорим за фоторепортерите, които рискуват живота си в най-горещите точки на планетата, за да покажат на света кадри, които ще променят знанията и мисленето ни. Нашият герой е човек с богат вътрешен свят, който половин година е пестил пари, за да си купи нова леща за фотоапарата и който, държейки в ръце скъпата машинка, чувства, че призванието му е да снима, снима, снима... От този момент започва сагата „търся модели”, „снимам сватби”, „правя студийни портрети”, която обикновено завършва с любителска фотоколекция, която никой не би показал на майка си.

Литературовед

Много важни лелки и чичовци с очила, които постоянно изясняват какво всъщност е искал да каже авторът с произведението си (макар на автора и през ум да не му е минавало, че е искал да каже точно това). Те с наслада крадат термини от сферата на техническите науки и смятат, че това ги прави още по-умни. Основно спорят единствено помежду си и пишат дълги, унили трудове. Никой не ги познава.

Бизнес консултант

Младеж, когото наемат разни сериозни чичовци, когато усетят, че нещо с делата им не е наред. Ама какво точно – не им стига пипето да разберат. Отделят му бюро, той рязко започва да досажда на служителите по изключително неприятен начин, отвлича ги от работата им за един-два месеца и накрая отива при сериозния чичо с папка, озаглавена „Всичко ще бъде наред, ако...”. Получава луди пари, усмихва се и си отива. След това в папката обикновено намират два листа хартия, на които пише „Уволнете градинаря, шофьора Тони и баба Мара чистачката”.

Фешън блогър

Тази порода се наплоди вече по целия свят. Те претендират, че имат водещото мнение относно цвета на наполеонките за следващия сезон. Позовават се на всевъзможни модни икони и понякога даже правят репортажи от ревюта. Всъщност просто постват стотици снимки, направени с айфон. Освен това посещават места, където се очаква струпване на хипстъри, снимат хипстърите и качват снимките на блога си, за който са абонирани само хипстъри. И печелят от това, моля ви се.

Критик

На съвестта на тези хора лежат хиляди прекършени съдби на начинаещи музиканти, писатели, готвачи, режисьори. Този човек като правило не разбира много от изкуство или кулинария, но умее помпозно да изкаже мнението си. При това твърдо вярва, че то е по-значимо от мнението на всички останали. Колкото повече ехидност и язвителност има в отзивите му, толкова повече го уважават и му плащат.

Тамада

Познато ли ви е онова неловко чувство, когато на някое мероприятие към вас се приближи същество, наричащо себе си тамада? То умее да те постави в толкова неудобно положение, че после цял живот да те е срам да си спомняш. Работата на тамадата е да произнася дълги и засукани тостове на банкети и вечеринки, да си прави злобни шеги с гостите и да разказва тъпи вицове на микрофона. Никой не го харесва, но всички му плащат добри пари за досадата!

Фотомодел

Момичета и момчета, които получават пари, изработени с тежък труд от други хора, за да се снимат. Като вземем предвид факта, че снимките после се ретушират, дооцветяват, недостатъците се изтриват, а всичко останало се коригира, професионално красивите модели не са нужни никому. Алгоритъмът е прост: хващаш кое да е момиче от улицата, молиш да се държи естествено и да се усмихва, щракваш и довиждане! Всичко останало е фотошоп. „Изкуството” да се държиш естествено пред обектива и да „работиш за камерата” си е чиста мистификация. Дай на първата срещната красавица чашка водка и тя ще започне да се държи така естествено, че на моделите лошо ще им стане!

Брокер и други продавачи на въздух под налягане

Отдавна ни мъчи желанието да се обърнем към хората, които печелят пари от хазарта с валути, курсове и прочее атрибути на фондовите борси. Хора! Вие не правите нищо! Полезността на професията ви е равна на абсолютната нула, а от глупавите ви грешки реалните компании губят изкараните с тежък труд милиони, пазари рухват, а световната икономика страда.

AdMe.ru

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ