Не пропускайте: Кинохитовете на 2012 г.

Не пропускайте: Кинохитовете на 2012 г.

Дали Холивуд излиза от творческата криза, която ясно си пролича през изминалата година? Киноманите добре помнят предвестника на слабата откъм блокбастъри 2011 г – стачката на сценаристите, която в крайна сметка доведе до доминирането на продължения от рода на 3,4, 5 и т.н. през последните 12 месеца.

Киноафишът за 2012 показва оптимистични признаци на съживяване с ярко присъствие на класически майстори на шедьоври като Скорсезе, Спилбърг, Ридли Скот и др. Подбрахме за вас някои от заглавията, които отсега дават сериозна заявка да завладеят големия екран.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 ЯНУАРИ

"Мъжете, които мразеха жените" ( Tne Girl with the Dragon Tatoo)

Премиера за България: 06.01.2012

Жанр: Драма, Трилър

Сценарист: Стивън Зейлиан

Режисьор: Дейвид Финчър

В ролите: Стивън Беркоф, Александра Дадарио, Даниел Крейг, Стелан Скарсгард, Робин Райт, Руни Мара, Джоли Ричардсън, Кристофър Плъмър

Оператор: Джеф Кроненуит

Продуцент: Скот Ръдин, Оле Сьондберг, Сьорен Стермос, Сиан Чейфин

* Забранен за лица под 16-годишна възраст

Филмът е американска версия на първата книга от популярната шведска трилогия „Милениум” за непокорната хакерка Лисбет и журналиста Микаел. В ролята на Микаел е Даниел Крейг, а Лисбет е поверена на Руни Мара, с която режисьорът Дейвид Финчър работи в предишния си проект „Социална мрежа”. Сред останалите звездни присъствия са Робин Райт, Джоли Ричардсън, Кристофър Плъмър и шведът Стелан Скарсгаард.

 

 "Подземен свят: Пробуждане" (Underworld: New Dawn)

Премиера за България: 20.01.2012

Световна премиера: 20.01.2012

Жанр: Екшън, Фентъзи, Ужаси

Сценарист: Алисон Бърнет, Джей Майкъл Стражински, Джон Хлавин

Режисьор: Манс Марлинд, Бьорн Стейн

В ролите: Кейт Бекинсейл, Стивън Риа, Майкъл Ийли, Чарлс Данс, Индия Ийсли, Скот Спидман, Сандрин Холт, Тео Джеймс

След 15-годишва принудителна кома, Селин (Кейт Бекинсел) се събужда и открива че има 14-годишна дъщеря, която е полу-вампир - полу-върколак. Момичето се казва Ниса и с нейна помощ Селин ще се изправи срещу компанията BioCom, която планира да създаде безпощадна армия от супер-върколаци.

-------------------------------------------------------------------------------------------

 ФЕВРУАРИ

"Боен кон"


Премиера за България: 24.02.2012

Жанр: Военен, Драма

Сценарист: Ли Хол, Ричард Къртис

Режисьор: Стивън Спилбърг

В ролите: Еди Марсан, Том Хидълсон, Дейвид Тюлис, Емили Уотсън, Дейвид Крос, Тоби Кебел

Филмът е адаптация по едноименната пиеса и книга на Ричард Къртис (помним го и като автор на „Наистина любов"). Лентата под режисурата на Спилбърг проследява историята за младия Албърт (Джеръми Ървайн) и неговия кон, Джоуи. Силната връзка помежду им е прекъсната, когато Джоуи е продаден на кавалерията и е изпратен в окопите на Първата Световна Война. Въпреки, че е прекалено млад, Албърт се отправя за Франция, за да спаси приятеля си.


"Призрачен ездач 2", (Ghost Rider 2)


 Премиера за България: 24.02.2012

Жанр: Екшън, Фентъзи

Сценарист: Скот Гимбъл, Сет Хофман

Режисьор: Браян Тейлър, Марк Невалдайн

В ролите: Никълъс Кейдж, Идрис Елба, Киаран Хиндс, Виоланте Плачидо, Кристофър Ламбер, Джони Уитуърт

Продуцент: Майкъл Де Лука, Дейвид С. Гойер, Бенет Уолш

 Джони Блейз е в изгнание, убеден, че силите му са проклятие, което вреди на всички хора около него. Но след като член на таен монашески орден на име Моро (Идрис Елба) го моли за помощ, Блейз отново се завръща в човешкия свят. Задачата му е да опази живота на млада майка и нейния син, преследвани от тайнствения Роарк (Джони Уитуърт). Много скоро, Блейз открива, че Роарк не е човешко същество, а един от най-доверените слуги на самия Дявол (Киаран Хиндс).

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

АПРИЛ

"Изобретението на Хюго" (L'invention de Hugo Cabret)

Премиера за България: 13.04.2012

Жанр: Семеен, Мистери, Фентъзи

 

Сценарист: Джон Логан

Режисьор: Мартин Скорсезе

В ролите: Саша Барън Коен, Кристофър Лий, Франсис Де Ла Тур, Бен Кингсли, Ейса Бътърфилд, Клои Мориц, Емили Мортимър, Джуд Лоу, Рей Уинстоун, Ангъс Барнет, Хелън Макрори, Гъливър МакГра

Скорсезе винаги е бил не просто един от най-големите в съвременното режисьорско майсторство, но и един от най-запалените изследователи, почитатели и защитници на старото кино. Макар че, никога досега не е смесвал тези две направления в работата си. Но точно тук прави точно това, а от симбиозата на гениалния му професионализъм и любовта към нямото кино се ражда очарователен семеен филм. Хюго е момче, което разгадава тайната на автомат, напомнящ за този от шедьовъра на нямото кино „Метрополис” на Фриц Ланг. Във великолепното поднасяне на киното от миналото Скорсезе не забравя и киното на бъдещето – „Изобретението на Хюго” е най-добрият образец на изпозването на 3D технологията от „Аватар” насам.

 -----------------------------------------------------------------------------------------

 МАЙ

" Диктаторът" (The Dictator)


 Премиера за България: 11.05.2012

Жанр: Комедия

Сценарист: Алек Бърк, Джеф Шафър, Дейвид Мандел

Режисьор: Лари Чарлс

В ролите: Саша Барън Коен, Мегън Фокс, Ана Фарис, Джон С. Райли, Бен Кингсли, Джеф Гросман, Джейсън Мантзукас

Продуцент: Скот Ру

Британският комик Саша Барън Коен, който завинаги ще остане в сърцата ни със знаменитата си роля в „Борат” с искрено удоволствие пародира събирателния образ на Кадафи и Садам Хюсеин, чиито черти ясно прозират в ролята на главния герой. Фактът, че и двамата вече не са на този свят, по никакъв начин не смущава известният с липсата на политическа коректност комедиен таланат.

Сюжетът накратко: Властен и изключително самоуверен диктатор заминава за среща на ООН в Ню Йорк, но неочаквано става ясно, че подчинените му са го заменили с обикновен козар - негов абсолютен двойник, който не знае нищо за устройството на света.

 

"Мъже в черно 3" (Men in Black 3)


Премиера в България: 25.05.2012

Жанр: Фантастика, Екшън, Комедия

Сценарист: Дейвид Коп, Итън Коен, Джеф Нейтънсън

Режисьор: Бари Зоненфелд

В ролите: Уил Смит, Томи Лий Джоунс, Ямен Клемент, Джош Бролин, Ема Томпсън, Шарлто Копли, Рип Торн, Никол Шерцингер, Джема Артъртън

Продуцент: Уолтър Паркс, Лори Макдоналд, Мак Браун, Стивън Спилбърг

В центъра на събитията, Слава богу, отново е Уил Смит в ролята на агент Джей. Този път той се връща назад във времето, за да опази живота на младия агент Кей, който се е превърнал в мишена на безмилостния мегаломан Борис. Освен, че се изправя срещу много по-силни противници, Джей открива, и че цялата планета Земя е застрашена от мащабно катастрофално събитие. Работа, точно като за Уил Смит.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

ЮНИ

 "Прометей"


Премиера в България: 08.06.2012

Жанр: Екшън, Драма, Ужаси, Фантастика

Сценарист: Деймън Линделоф, Джон Спейтс

Режисьор: Ридли Скот

В ролите: Майкъл Фасбендер, Лоугън Маршал-Грийн, Чарлийз Терон, Идрис Елба, Нууми Рапас, Шон Харис, Гай Пиърс, Патрик Уилсън

Продуцент: Ридли Скот, Тони Скот, Никълъс Корда

Очакваме много от това заглавие, като започнем оттам че режисьор и продуцент е Ридли Скот. Доста се е постарал, тъй като е заложил на изпитаната формула „високобюджетен фантастичен екшън”. В главните роли са един от нашумелите холивудски надежди Майкъл Фасбендър и носителката на „Оскар” Чарлийз Терон. Действието се развива около група учени, които откриват доказателство, което ги води към корените на човечеството. За да проучат откритията си, те се отправят на пътешествие из неизследваните кътчета на Вселената, където ще се изправят пред необичайни предизвикателства в името на спасяването на човешката раса.

----------------------------------------------------------------------------------------------

 ЮЛИ

 "Ледена епоха: Континентален дрейф"


 Премиера за България: 04.07.2012

 

Сценарист: Джейсън Фуч, Майкъл Берг, Майк Рейс

Режисьор: Стив Мартино, Майк Търмайер

Четвъртата част на успешната досега филмова анимационна трилогия отново е в 3D формат. Този път любимите герои са застигнати от невиждано бедствие, което разцепва континента на две и Мани, Диего и Сид са принудени да се впуснат във вълнуващо пътешествие, за да се върнат при останалата част от стадото. Сред новите звезди, които предоставят гласовете си на героите са Джеръми Ренър, Дженифър Лопес и Ники Минаж.

 

"Невероятният Спайдърмен" (The Amazing Spider-Man)


 Премиера за България: 06.07.2012

Жанр: Фентъзи, Екшън

Сценарист: Джеймс Вандербилт

Режисьор: Марк Уеб

В ролите: Ема Стоун, Андрю Гарфилд, Денис Лиъри, Рис Айфанс, Мартин Шийн, Сали Фийлд, Кембъл Скот, Ембет Дейвиц

Оператор: Джон Шварцман

Продуцент: Стан Ли, Кайла Креймън, Лора Зискин

Президентът на Columbia Pictures, Мат Толмак твърди, че филмът има потенциала да се превърне в “най-добрия от поредицата”. Но на него това му е работата все пак. В главната роля на Питър Паркър/Спайдърмен се изявява младият английски актьор Андрю Гарфилд, който познаваме от “Социалната мрежа”. Екранната му партньорка е Ема Стоун от "Лесна, А?".

 

"Черният рицар: Възраждане" (Тhe Dark Knight Rises)


 Премиера за България: 27.07.2012

Жанр: Екшън, Драма, Криминален, Трилър

Сценарист: Дейвид С. Гойер, Джонатан Нолън

Режисьор: Кристофър Нолан

В ролите: Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Гари Олдман, Морган Фрийман, Джоузеф Гордън-Левит, Джуно Темпъл, Том Харди, Марион Котияр, Ан Хатауей, Лиам Нийсън

Продуцент: Кристофър Нолан, Чарлс Роувън, Ема Томас

В първата част, която излезе на екран през далечната вече 2008 г. вундеркиндът Кристофър Нолан преформатира оптимистично-забавния жанр на филмовия комикс в безнадеждно мрачна драма с „достоевски” пропасти в характерите на персонажите. Кой би допуснал, че това тежко префасониране ще стане блокбастър, заработил над 1 милиард долара? Продължението „Възраждане” ще покаже дали касовият успех на първата част не се дължи на предимно на преждевременната смърт на Хийт Леджър, който изигра последната си и може би най-силна роля в цялата си кариера на Джокера.

Продължението си струва да се види, дори и само заради факта, че Крисчън Бейл се закле по време на снимките, че за последен път се превъплъщава в ролята на Батман.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

АВГУСТ

"Непобедимите 2"


Премиера за България: 00.08.2012

Жанр: Екшън

САЩ / 2012 /

Сценарист: Дейвид Агосто, Кен Кауфман

Режисьор: Саймън Уест

В ролите: Брус Уилис, Ранди Котур, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Тери Крюз, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Питър Уелър, Дони Йен, Жан-Клод Ван Дам, Лиам Хемсуърт, Скот Адкинс, Чък Норис

Продуцент: Силвестър Сталоун, Ави Лърнър, Лес Уелдън, Бейзъл Айуаник, Дани Димборт, Кевин Кинг Темпелтън

Цяла България очаква с особен пресантимант продължението на филма с рояк холивудски екшън звезди, след като снимките на родна земя предизвикаха бурни вълнения, дори и сред прилепите в Деветашката пещера. Премиерата у нас все още е с неуточнена дата, като засега се знае само, че е планирана за най-отпускарския месец от годината. Какво толкова снимаха Сталоун и компания по време на престоя си у нас? Накратко: след като ментора на екипа, Туул, е брутално убит по време на тайна операция, Барни Рос (Сталоун) и партньорите му тръгват по следите на виновниците. Подробностите, заснети сред родни пейзажи предстои да видим сами.

 

"Наследството на Борн" (The Bourne Legacy)


 Премиера в България: 31.08.2012

Жанр: Екшън, Криминален, Трилър

 

Сценарист: Тони Гилрой

Режисьор: Тони Гилрой

В ролите: Рейчъл Уайз, Джеръми Ренър, Скот Глен, Едуард Нортън, Джоан Алън, Албърт Фини

Продуцент: Тони Гилрой, Патрик Краули, Франк Маршъл, Джефри Уейнър

Жалко, но факт – няма да видим отново Мат Деймън в главната роля. Той отказа да участва в продукцията, тъй като режисьор на филма не е Пол Грийнграс.

В центъра на сюжета е нов таен агент на ЦРУ като ролята е поверена на Джеръми Ренър. Партнират му носителката на „Оскар” Рейчъл Уайз, както и номинираните за престижната филмова статуетка Едуард Нортън, Джоан Алън и Албърт Фини.

--------------------------------------------------------------------------------------------

СЕПТЕМВРИ

"Заразно зло: Възмездие" (Resident Evil: Retribution)


Премиера за България: 14.09.2012

Жанр: Екшън, Приключенски

 

Сценарист: Пол У.С. Андерсън

Режисьор: Пол У.С. Андерсън

В ролите: Шон Робъртс, Мила Йовович, Сиена Гилори, Али Лартър, Уентуорт Милър

Продуцент: Пол У.С. Андерсън, Дон Кармоди, Робърт Кулцър, Джеръми Болт

Подробностите около сюжета все още се държат в тайна. Ясно е само, че действието се развива в Русия, Канада и Япония.

Освен главната героиня Алис, Джил Валънтайн и Албърт Уескър, в продукцията ще се появят още Бари Бъртън (член на бойния екип S.T.A.R.S.), Лион Скот Кенеди, който е бивш полицейски служител от управлението в Ракуун Сити и настоящ правителствен агент, и Ада Уонг, която е шпионин от секретната групировка “Организацията”.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------

 НОЕМВРИ

"Здрач: Зазоряване 2"


 Премиера за България: 16.11.2012

Жанр: Драма, Фентъзи, Трилър, Романтичен

Сценарист: Мелиса Росенбърг

Режисьор: Бил Кондън

В ролите: Ашли Грийн, Маги Грейс, Питър Фачинели, Майкъл Шийн, Робърт Патинсън, Кристен Стюарт, Елизабет Рийсър, Ники Рийд, Тейлър Лаутнър, Дакота Фанинг, Били Бърк, Кейлън Лъц, Ана Кендрик, Майкъл Уелч

Продуцент: Карън Розенфелт

 Дъщерята на Едуард и Бела, Ренесме току-що е родена. Бела се трансформира във вампир. Джейкъб е белязал Ренесме в знак на защита, но вълците искат да убият малкото момиченце. За радост на семейство Кълън, най-висшият закон на Куилеутите, не позволява човек който е белязан от вълк да бъде убит и Ренесме остава жива. Последната сцена от “Здрач: Зазоряване – част 1“, държана в тайна като специална изненада само за зрителите на лентата, показа очите на Бела, червени, разкриващи новата й същност като вампир. To be continued!

---------------------------------------------------------------------------------------------

ДЕКЕМВРИ

 "Хобит: Неочаквано пътешествие"


 Премиера за България: 14.12.2012

Жанр: Фентъзи, Приключенски

Сценарист: Филипа Бойенс, Гилермо дел Торо, Фран Уолш

Режисьор: Питър Джаксън

В ролите: Хюго Уийвинг, Кристофър Лий, Илайджа Уд, Мартин Фрийман, Иън Макелан, Анди Серкис, Ричард Армитаж, Джеймс Несбит, Ейдън Търнър, Робърт Казински, Стивън Хънтър, Кейт Бланшет, Орландо Блум

Продуцент: Питър Джаксън, Каролин Къмингам

Дълго чаканата продукция на Питър Джаксън, който предизвика истинска сензация с трилогията „Властелинът на пръстените” ще е едно от вълнуващите преживявания в последния месец на тази година. Не толкова заради сюжета, който проследява пътешествието на главния герой Билбо Бегинс, въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор - изгубеното царство на джуджетата, завладяно от дракона Смoг, колкото заради необятния талант на Джаксън да сътвори омагьосващо зрелище.

Като носталгична препратка към знаменитата филмова трилогия в историята за Билбо се появяват Иън Маккелън в ролята на магьосника Гандалф Сивия, Илайджа Ууд в ролята на Фродо, Кейт Бланшет в ролята на Галадриел, Анди Съркис в ролята на Ам-Гъл. И Орландо Блум!

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ