Британците са втората най-нещастна нация в света, сочи проучване

Британците са втората най-нещастна нация в света, сочи проучване

Проучване обяви Великобритания за втората най-нещастна страна в света. По-нещастни са само хората в Узбекистан, съобщава Нова тв. Резултатите от това проучване са наистина доста изненадващи, тъй като само преди дни друго изследване постави Обединеното кралство на 19-о място по щастие, а България на 81-о.

Сегашното нарежда Великобритания по ниво на психично благополучие дори след страни с военни конфликти като Украйна и Йемен. Както коментираха някои анализатори - излиза, че преживяващите хуманитарна криза йеменци се справят по-добре, не само от британците, но и от австралийците и ирландците. Проучването е направено от американска организация, която е пускала реклами в социални мрежи с призив към потребителите да се включат в онлайн анкета за своята житейска удовлетвореност и щастие.

Над 500 000 души от 71 държави са участвали в допитването за световен индекс на психичното благополучие. Великобритания не е единствената богата западна държава, която пропада в класацията. Същото се случва и със САЩ, като сред сочените причини са увеличените разходи за живот, намалелите семейни контакти и ранната употреба на смартфони.

„Науката ни казва, че един от най-влиятелните фактори за щастие са нашите социални връзки. Дълбочината и качеството на нашите взаимоотношения оказват значително влияние върху благосъстоянието ни. Всъщност проучванията показват, че наличието на мрежа от близки приятели и поддържането на смислени и подкрепящи взаимоотношения може да увеличи щастието и дори да удължи живота”, заяви Клентън Фаркусън.

Клентън Фаркусън е консултант по програми за равнопоставеност и казва, че ако много хора около вас говорят негативни неща, в един момент приемаш това за даденост.

„Щастието не е статично състояние. Умът ни е склонен да се адаптира както към положителните, така и към отрицателните промени в живота ни. Това е феномен, известен като хедонична адаптация. По принцип това означава, че ако спечелите от лотарията, първоначалната ви еуфория може в крайна сметка да отмине. Или обратното, ако се сблъскате с голям неуспех, първоначалното страдание може да изчезне с времето”, заяви Клентън Фаркусън.

Според проучването най-висок индекс на психично благополучие имат жителите на Доминиканската република, Шри Ланка и Танзания, като се оказва, че то не върви ръка за ръка с фактори като богатство и младост. Напротив, по нещастни са младите поколения и живеещите в държави с по-голям брутен вътрешен продукт.

„Когато става дума за щастие науката разкрива и така наречения парадокс на избора. Лесно е да се вярва, че ако имаме по-голям избор и повече възможности, това води и до по-голямо щастие. Но изследванията показват точно обратното. Според тях наличието на твърде голям избор може да доведе до умора от вземане на решения, до неудовлетвореност и дори до съжаление. Ако опростите живота си и се фокусирате върху това, което е наистина важно за вас, това може да открие път към по-голямо щастие”, заяви Клентън Фаркусън.

Психичното благополучие е важно не само за конкретния човек, но и за обществените процеси, които протичат в дадена страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ