Италия поиска Getty да премахне всички изображения на "Давид" на Микеланджело

Италия поиска Getty да премахне всички изображения на Давид на Микеланджело

Италия поиска Getty да премахне всички изображения на "Давид" на Микеланджело

Известната скулптура "Давид" на Микеланджело е обхваната от интелектуален собственост между два гиганта. Италиански съд наскоро постанови Getty Images, известното хранилище за изображения, да премахне всички версии на "Давид" от италианската версия на своя уебсайт или да бъде осъден да плати дневна глоба в размер на 50 000 евро (53 760 щатски долара).

Това решение обхваща не само снимките на оригиналния шедьовър, но и изображенията на многобройните му реплики, разпръснати по целия свят.

Getty Images се оказа под лупата на Министерството на културата на Италия, което се противопостави на решението на компанията с изображението на статуята. Първоначалното искане да се изтегли съдържанието, но след обжалване Трибуналът във Флоренция застана на страната на Министерството, което доведе до временно спиране на съдържанието на италианската страница на Getty.

Въпреки това базата данни за изображения защитава позицията си, че действията ѝ са били в рамките на закона. В съответствие с това тя все още планира да разпространява изображения, свързани с "Давид", в световен мащаб, но изисква всяко съдържание да бъде маркирано с "Микеланджело", "Давид" и "статуя". При неспазване на това изискване ще бъде наложена такса от 50 000 евро, която може да бъде прехвърлена на качващия.

На своя уебсайт Getty обяснява, че ще трябва да откаже изображения или видеоклипове, изобразяващи истинския Давид или дори репродукции за търговски цели, и че всяко свързано съдържание, "предназначено за редакционна употреба, ще подлежи на допълнителен преглед и ограничения от продажби в Италия".

"Има реплики на статуята във и около Флоренция, както и в други градове в Италия, останалата част на Европа, Азия, Австралия и Северна Америка. Италианското министерство на културата забранява възпроизвеждането на Давид в Италия, включително всякакви видеоклипове или изображения на Давид. Поради това не можем да приемем никакво съдържание, изобразяващо Давид или реплики на Давид, за търговска употреба", изтъкват от Getty Images.

Италия има история на стриктно опазване на богатото си наследство, особено на исторически произведения като Давид. През 2014 г. град Флоренция предприе съдебни действия срещу компания за производство на огнестрелни оръжия за използване на изображение на произведението на Микеланджело в реклама с аргумента, че това е накърнило имиджа на статуята. Миналата година тя застана на страната на Galleria dell'Accademia, собственик на "Давид", след като издателство представи шедьовъра в рекламна инициатива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ