Откриха слабо място в психиката на американските пилоти

Откриха слабо място в психиката на американските пилоти

Откриха слабо място в психиката на американските пилоти

Учени от Военната академия на САЩ в Уест Пойнт установиха, че пилотите в САЩ имат по-ниска емоционална интелигентност от обикновените хора. Изследването е публикувано в Scientific Reports.

В проучването са участвали 44 пилоти от различни региони на САЩ. Възрастта им варира от 24 до 67 години, а полетните им часове - от 150 до над пет хиляди часа. Сред тях е имало пилоти както на самолети, така и на хеликоптери. Контролната група е включвала други 88 души, които не работят като пилоти.

Пилотите в изследването са преминалин теста за емоционална интелигентност TEIQue. Те отговорили на 153 въпроса за благосъстоянието, емоционалността, общителността и самоконтрола. С изключение на резултатите за самоконтрол, пилотите  устойчиво демонстрирали по-ниски резултати от участниците в контролната гурпа. При сравненията на данните изследователите взели предвид възрастта, пола, етническата принадлежност и образованието – фактори, които влияят върху емоционалната интелигентност.

Емоционалната интелигентност е способността за идентифициране и регулиране на собствените емоции, както и за разпознаване и съпричастност към емоциите на другите. Изследователите отбелязват, че пилотите трябва да бъдат внимателни, директни и резервирани в работата си, което може да обясни сравнително ниските им оценки. Освен това, над 90% от тях са преминали военно обучение, което също може да е повлияло на емоционалната интелигентносту казват още учените. В допълнение, пилотите принадлежат към организационна култура, която често насърчава мита за неуязвимост, агресивност, конкуренция и ориентация към резултати, допълват те.

Предишни изследвания обаче показват, че успехът на пилота се влияе от емоционалната интелигентност и личностни черти като екстравертност и невротизъм. Допълнителни проучвания като това ще помогнат за подобряване на обучението на пилотите и организационната култура, смятат изследователите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ