Стив Джобс удостоен посмъртно с Медал на свободата

Стив Джобс удостоен посмъртно с Медал на свободата

Стив Джобс удостоен посмъртно с Медал на свободата

Основателят на Apple Стив Джобс бе удостоен посмъртно с най-високото гражданско отличие в САЩ - Президентският Медал на свободата. Общо 17 души награди Джо Байдън на специална церемония в Белия дом с отличието. "Те са Америка", отбеляза Байдън в привествието си по време на церемонията. Сред наградените са активисти за човешки права, спортисти, политици, новатори и представители на академичната общност, съобщи Асошиейтед прес.

"През последните десет години сме свидетели на повече технологични промени, отколкото когато и да било в историята. И през следващото десетилетие ще видим още повече. Голяма заслуга за това има Стив Джобс", каза Байдън при обявяването на отличието, присъдено на основателя на Apple. Посмъртно, с Медал на свободата бе удостоен и покойният сенатор Джон Маккейн.

Наградата получиха и футболистката Меган Рапиноу, която освен със спортните си постижения се бори активно за равенство между половете и за правата на сексуалните малцинства, и най-награждаваната американска гимнастичка Симон Байлс, която на 25 години е най-младата носителка на Медала на свободата.

Сред отличените беше и американският актьор и режисьор Дензъл Уошингтън, носител на "Оскар" и "Златен глобус". Той обаче не успя да се включи в церемонията, защото е с положителен тест за COVID-19. Байдън заяви, че ще получи медала си, "когато има възможност да дойде".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ