Как се издава книга в България

Как се издава книга в България

Как се издава книга в България

Как се прави книга? Най-малко с пет чифта очи, 10 технически процедури и десетки километри път преминава една книга, преди да попадне в ръцете на своя читател и да го пренесе в романтичния свят на своя разказ. 

По повод днешния Международен ден на книгата и авторското право, БТА проследява пътя на романа в България, през какви етапи преминава изготвянето му и какви са усилията на издателите, за да предложат качествени четива на книжния пазар. 

Първи с идеята на автора на романа се среща отговорният редактор на издателството, който се запознава с ръкописа. Редакторът е човекът, който е от години е в професията, има поглед върху това какво се чете и издава, какво би се харесало на публиката, има достатъчно добър вкус и усет, за да може да отсее перлата. Ако той прецени, че творбата заслужава внимание, я предлага на следващото събрание на редакторите, които взимат тежкото решение дали да застанат зад романа или не. 

„Когато става въпрос за автор, който е познат, е много по-лесно, защото се стъпва върху вече разработена територия. Но при дебютен роман трябва да се предвиди доколко би се чел, купувал и дали ще е успешен. Освен това към българската литература, специално сред читателската общност, има скептицизъм, който с всеки дебютен роман трябва да бъде преборван“, коментират издатели. 

През серия от технически процедури преминава един художествен текст, за да получи своя финален материален вид на книга. Когато всичко е минало през редакцията, започва подготовката на ръкописа за печат. 

Форматират се файловете, монтират се плаки, подготвят се формите за печат на самата книга. След като бъдат отпечатани страниците, те тръгват по веригата към книговезкия цех. Там предстои набор и сгъване, следва залепване чрез специална машина. Готовите книги се оформят от всички страни, проверяват се за дефекти и на финала остава пакетирането. 

От печатницата книгата отива в складовете и от там потегля към търговските вериги и книжарници. Съществен елемент от издаването на романа е неговата предварителна реклама и пиар, затова и голяма част от усилията на издателите са насочени именно към маркетинга, поясняват специалистите от бранша. 

„Книгата започва като вестника да остарява много бързо. Има голям асортимент от заглавия, затова значителна част от работата ни е да задържим изданието най-отпред на рафтовете. В раздел „Нови книги“ то се задържа средно две седмици, след което се сменя от новите романи и за да стигнеш до него, трябва специално да го потърсиш“, обясняват издателите. 

Цената също е много важна. В калкулацията на една книга влизат авторски права, редакторски и коректорски труд, печат, консумативи, реклама, търговска отстъпка. 

За да популяризират повече българската литература, издателствата се стремят за всяко ново заглавие, което издават, да организират специални премиери в няколко града, да представят авторите чрез медиите и да организират срещи с читателите им. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ