Екрани ще следват команди без да ги докосваме през 2012 г.

Екрани ще следват команди без да ги докосваме през 2012 г.

Екрани ще следват команди без да ги докосваме през 2012 г.

Загубили сте си дистанционното на телевизора? Отново? Няма смисъл да се тревожите,уверяват от израелската фирма XTR3D. Скоро ще можете да превключвате каналите и да увеличавате или намалявате звука само с едно движение на ръката. Просто трябва да насочите дланта си към екрана. Без да докосвате нищо!

Това разказва в сайта на BBC Катя Москович – технологичен репортер на британската новинарска мрежа в Тел Авив.

Иновативната технология за управление на телевизорите, за която тя говори, не изисква имплантиране на електроника под кожата на човека или поставяне на някакви много модерни микрочипове, както вероятно си представят. ТВ приемникът, или по-скоро софтуерът за идентифициране на човешките жестове, инсталиран в него, е създаден така, че да разчита движенията и да изпълнява определени команди.

Базираната в Тел Авив фирма XTR3D, която разработва технологията, наскоро е получила свеж поток от инвестиции на стойност 8 млн. долара. Сред инвеститорите е американският гигант за електроника Texas Instruments. От израелската компания твърдят, че през следващата година ще представят на пазара първия смартфон с контрол на командите без докосване.

Въпреки че XTR3D следва стъпките на технологията Kinect на Microsoft, нейната разработка има своите особености. Използват се обикновени 2D камери като тези на персоналните компютри или на смартфоните, и с тях се извлича 3D картина от 2D изображение. Освен това от компанията уверяват, че устройството може да работи на дневна светлина, много по-евтино е и използва по-малко енергия. И най-важното - може да бъде инсталирано върху всяко устройство от потребителската електроника.

Целта на компанията е да навлезе в масовия пазар и да предложи продукт, който повечето хора могат да си позволят.

Освен в игрите и превключването на телевизионни канали, съществуващите прототипи включват и компютър, където е възможно да се прелистват слайдовете на PowerPoint презентация само с жеста на човешката ръка. А също и таблет и смартфон, където могат да се използват като джойстик, да се кликва, удря, увеличава мащаба или намалява, с жест с пръстите без докосване, като този на щипването върху тъчскрийн екрана. Както и GPS устройство, което може да бъде контролирано без да се докосва, докато човекът шофира.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ