Иновативно устройство спира сигналите на болката (видео)

Иновативно устройство спира сигналите на болката (видео)

Учени създадоха ревулюционно устройство, което в бъдеще може да помага на хората, страдащи от хронични болежки, нарушавайки предаването на естествените сигнали за болка на тялото.

Технологията, разработена от Университета Линкьопинг, представлява миниатюрна “йонна помпа”, направена от органични електроди. След присаждането й сигналите за болка се блокират в гръбначния стълб, преди да достигнат до мозъка, пише Gizmag.

Подобно на пейсмейкъра, който доставя електрически импулси, за да коригира сърдечното биене, йонната помпа изпраща нервни сигнали, за да попречи на сигналите за болка да достигнат до мозъка. Разликата е, че вместо да използва електроди, които излъчват електрически сигнали, новото устройство е конструирано с биологично съвместими материали и изпраща химични сигнали, а те се интегрират по-добре в химическите системи на човешкия организъм.

Изследователите са изпробвали помпата при плъхове и са установили, че тя успешно блокира сигналите за болка и при това без странични ефекти.

„Това, което е уникално е, че използваме органична електроника, за да изпращаме на тялото собствените му химични сигнали”, казва Даниел Саймън от екипа, създател на устройството.

„Органичните материали се възприемат лесно от тялото и комуникират точно както това се случва в природата - със заредени йони”, допълва Саймън.

Екипът очаква в следващите между пет и десет години устройството да започне да се прилага в клинични условия,  съобщи „Фокус”. Йонната помпа би могла да се използва и за терапия на неврологични заболявания, каквото е болестта на Паркинсон. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ